NEVJEROVATAN SPISAK FIRMI KOJIM UPRAVLJA DODIK: Evo koliki prihod mu donose...

U lancu firmi povezanih sa porodicom Dodik, profitirali su i zetovi. Tako je na primjer, Pavle Ćorović,muž Dodikove ćerke, suvlasnik firme Red box Media zajedno sa Renatom Radišićem, sinom Mile Radišića.

  • Politika

  • 26. Maj 2020  

  • 1

Članovi porodice Milorada Dodika, prema dostupnim podacima, imaju vlasništvo u deset firmi koje posluju u Republici Srpskoj. Te firme su u prošloj godini prihodovale oko 9,8 miliona maraka. 

Prihodi koji se se nezvanično povezuju sa Miloradom Dodikom i njegovom porodicom premašuju 50 miliona maraka. Vlasničku strukturu firmi koje se povezuju sa Dodikom uglavnom čine njegova djeca, Igor i Gorica Dodik. 

PRIHODI U 2019. GODINI 

- Restoran „AGAPE“ ( vlasnici Dodikova ćerka Goric dodik i snaha Ivana) - 2,3 miliona KM
-Firma „AGRO VOĆE“ (vlasnici Dodikova ćerka Gorica Dodik i Dodikov brat Goran Dodik) - 638. 507 KM
-Firma „FRUIT ECO“ ( vlasnici Dodikov sin Igor Dodik i Mirko Dobrić) – 1,1 milion KM 
- Radio „A1“ (vlasnici Gorica Dodik, Košarkaški klub „IGOKEA“ i  „Alternativna televizija“ -  33.000 KM

Najveću pažnju javnosti izazvala je firma Prointer koja se povezuje sa Dodikovim sinom, Igorom Dodikom. Da blisko sarađuje s Prointerom, priznao je i sam Milorad Dodik rekavši da njegov sin ima prihode. Ta firma i ima najveće prihode od Prointera. 

PRIHODI U 2019.GODINI 

-Firma „PROINTER“ ( Igor Dodik- blisko sarađuje sa firmom) - 44,59 miliona KM
-Alternativna televzija ( vlasnička struktura - Mile Radišić „Grand trade“ kum Milorada Dodika i firma „INTEGRA“ Slavica Stanković) - 4,22 miliona KM.

U lancu firmi povezanih sa porodicom Dodik, profitirali su i zetovi. Tako je na primjer, Pavle Ćorović,muž Dodikove ćerke, suvlasnik firme Red box Media zajedno sa Renatom Radišićem, sinom Mile Radišića.

Oni su prošle godine zaradili oko 876 000 maraka. Ćorović zarađuje i u firmi Agro Destil čiji prihod je bio oko 254 000 maraka. Novac je dobio i od kompanije KBV Datacom koja je u njegovom vlasništvu i zaradio oko 575 000 maraka.

Dobro je prošao i suprug Dodikove sestre Spasoje Zeljković u čijem vlasništvu je firma Interkont Komerc i prošle godine imala je prihod od 3,9 miliona maraka. Problem je, kažu u nevladinom sektoru, što zakon nije regulisao uplitanje politike u privatne firme.

“Zakoni o sukobu interesa ne sprečavaju ovakve stvari, praktično bi bio problem da sam sebi dodijeli ugovor u instituciji kojoj obavlja funckiju a sve ostalo nije problem. S druge strane ni zakon o javnim nabavkama nema adekvatne odredbe koje se odnose na sukob interesa koje bi mogle spriječiti da javni funkcioneri vrše uticaj da se ugovori o javnimnabavkama daju firmama koje su u vlasništvu članova familije javnih funkcionera i slično”, smatra Ivana Korajlić, Transparensy International BiH. 

Činjenica da nekolicina ljudi kontrolište tržište u više sektora je zastrašujuća,kao i to što se politička moć koristi da bi se uticalo na profit, smatraju u opoziciji. 

“U ovoj zemlji je sve uvezano kao svinjska crijeva svi su povezani i privatizovali zemlju jedino rješenje za ovo sve će biti onog dana kad ih pobijedimo zatvor. Tih 10 miliona je prikazano zvanično ali zna se šta se prikazuje fiktivno i šta je u realnosit i kako to izgleda i koliko se neki troškovi prikazuju a nema ih da bi ta dobit izgledala . 10 miliona je njihov sedmični budžet zvaničnih i nezvaničnih firmi”, kaže Draško Stanivuković, poslanik PDP-a u NS RS.

Porodici Dodik pomogla je čak i Vlada Srpske, odnosno Ministarstvo poljoprivrede. Preduzeća u vlasništvu njegovog sina i brata dobila su preko 14 tona regresiranog goriva i oko 90 000 maraka podsticaja, među kojima je i podrška za nabavku traktora.  

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...