MUNJEVITA AKCIJA SIPA-e: U toku je velika akcija tužilaštava BiH i Hrvatske, pretresi na više lokacija, uhapšeno...

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju koordinira rad i aktivnosti policijskih službenika SIPA-e, koji realiziraju pretrese i lišenja slobode na više lokacija u BiH.

  • Hronika

  • 27. Maj 2020  27. Maj 2020

  • 0

Aktivnosti Tužilaštva BiH se realiziraju u koordinaciji s USKOK-om pri Državnom odvjetništvu Hrvatske, a radi se o operaciji kodnog naziva "Trst", usmjerenoj na otkrivanje i procesuiranje organiziranog krijumčarskog lanca za krijumčarenje migranata, u kojem kao počinioci sudjeluju državljani više zemalja. Istodobno se pretresi i lišenja slobode vrše i na području Hrvatske.

Radi se o opsežnoj istrazi, u kojoj su otkriveni i locirani krijumčari koji su predstavljali dio krijumčarskog lanca za transport migranata iz zemalja Bliskog istoka, kao i zemalja visokog migracijskog rizika, sa područja Turske, preko zemalja Zapadnog Balkana te BiH i Hrvatske, sve do teritorije Italije.

Prema prikupljenim dokazima, za krijumčarenje su počinioci uzimali veće novčane iznose kao nezakonitu imovinsku korist, a krijumčarenje su organizirali do detalja povezanih sa smještajem, ilegalnim transportom i krijumčarenjem migranata preko državnih granica, u kojem lancu su migrante na određenom području preuzimali pripadnici krijumčarskog lanca, koji bi ih transportirali dalje prema konačnom odredištu.

U saopćenju Tužilaštva BiH navodi se da je ova operacija jedna od najopsežnijih regionalnih akcija u borbi protiv ilegalnih migracija i krijumčarenja migranata koje su provedene u 2020. godini.

Nakon završetka aktivnosti, Tužilaštvo BiH i DORH bit će u mogućnosti saopćiti više detalja, navodi se.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...