ŽRTVE I SVJEDOCI GENOCIDA OPTUŽUJU HDZ-ovca JOSIPA GRUBEŠU: Srbija i Hrvatska apsolutno ne poštuju BiH, skrivaju stotine osumnjičenih i optuženih za ratne zločine

"Grubeša vješto pokušava prikriti ključnu informaciju da je nadzorno tijelo od 2009. godine više od 300 puta upozoravalo na razne propuste u vezi sa propalom strategijom. Revidirana strategija ne otklanja probleme regionalne saradnje", kažu preživjele žrtve.

  • Društvo

  • 27. Maj 2020  27. Maj 2020

  • 0

Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine za sjednicu Vijeća ministara BiH, koja je zakazana za 28. maj 2020. godine, ponovo predlaže usvajanje revidirane strategije za rad na predmetima ratnih zločina.

Iako je Vijeće ministara zatražilo detaljnu analizu o dosadašnjim efektima strategije za procesuiranje ratnih zločina, Ministarstvo pravde na čijem je čelu Josip Grubeša (HDZ BiH), prikriva stvarne razloge propasti državne strategije iz 2008. godine kako bi uspjelo progurati revidiranu strategiju koja je u velikoj mjeri samo kopija prethodne, istaknuli su u srijedu iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida u BiH.

"Grubeša vješto pokušava prikriti ključnu informaciju da je nadzorno tijelo od 2009. godine više od 300 puta upozoravalo na razne propuste u vezi sa propalom strategijom. Revidirana strategija ne otklanja probleme regionalne saradnje. Srbija i Hrvatska apsolutno ne poštuju BiH, skrivaju stotine osumnjičenih i optuženih za ratne zločine, kao i presuđene ratne zločince. Od javnosti i žrtava se kriju informacije o 'A-listi', koja je dostavljena Tužilaštvu BiH od Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju. 'A-lista' je međunarodna obaveza BiH, a prema posljednjem međunarodnom istraživanju, više od 300 osoba s te liste nikada nije bilo u procesu obrade ili bilo koje faze postupka. Zbog toga ponovo insistiramo da 'A-lista' bude prioritet u revidiranoj strategiji", navode iz udruženja.

Od Vijeća ministara BiH traže, također, da ne prihvati prijedlog Ministarstva pravde BiH te da zahtijeva od nadležnih detaljan pregled “A-liste”.

"Javnosti, a posebno žrtvama, moraju biti dostupni podaci o procesuiranju predmeta osoba s 'A liste', odnosno koliko je pravosnažno okončanih predmeta, koliko je postupaka u toku, koliko je provedenih istraga te koliko je istraga obustavljeno. Tražimo da se revidiranom strategijom predvidi prioritetno procesuiranje više od 300 osoba s 'A-liste'. Tražimo od Vijeća ministara BiH da zahtijeva od nadležnih hitno preispitivanje saradnje sa Srbijom i Hrvatskom na procesuiranju ratnih zločinaca. Tražimo od nadležnih da se preispita uloga ministra Grubeše u opstrukciji usvajanja revidirane strategije koju zaustavlja od 2017. godine", zaključuju iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...