BJEŽANJE OD ODGOVORNOSTI: Grubeša 'prespavao' državni udar u NSRS

Zato danas ironično zvuči ona Grubešina da su “migranti problem, jer Mektić ne radi svoj posao”. 

  • Politika

  • 12. Feb. 2022  12. Feb. 2022

  • 4

 Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine je centralni koordinirajući organ u oblasti pravosuđa u Bosni i Hercegovini, nadležno za izradu prijedloga zakona, podzakonskih akata i drugih propisa na državnom nivou, efikasno administrativno funkcionisanje pravosudnih organa Bosne i Hercegovine, te saradnju sa međunarodnim krivičnim sudovima.

Ovako to definišu oblasti rada Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine, koje izgleda nije ni pročitao resorni ministar Josip Grubeša. Jer da jeste, Grubeša bi morao reagovati na razvlaščivanje pravosudnog resora države. 

Narodna skupština entiteta RS izglasala je Nacrt zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, reakcije su se nizale od Sarajeva, Brisela, pa do Washingtona, ali Grubeša je ostao nijem i sakrio se daleko od očiju javnosti. A moralo je biti suprotno, jer posao Josipa Grubeše nije da radi ono što mu zahtijeva stranački šef Dragan Čović, već ono za šta je plaćen i na šta ga obavezuju zakoni ove zemlje. 

Formiranje entitetskog VSTV-a je udar na ustavni poredak i pravni sistem Bosne i Hercegovine. Zaštititi pravni i ustavni poredak Bosne i Hercegovine je obaveza svih izabranih i imenovanih zvaničnika, a Grubešina posebno s obzirom na poziciju na kojoj jeste. 

Umjesto toga, Grubeša se do sada više trudio baviti poslovima i pitanjima koja ga se ne tiču, miješati u političke pregovore i razgovore. Identičan primjer kod dotičnog ministra imali smo i prilikom donošenja Revidirane strategije za procesuiranje ratnih zločina. 

Istovremeno, Grubeša i Ministarstvo koje vodi opstruirali su preuzimanje konačnih presuda od MKSJ radi upisa u krivičnu evidenciju u BiH. Zbog toga su dosijei osuđenih u Hagu u Bosni i Hercegovini ostajali čisti. A ministar se umjesto svojim bavio komentatorskim poslom, pa nam tako poručivao ko je legitiman, a ko nije u Predsjedništvu BiH, kakav nam treba izborni zakon i iznosio teoriju o tome da postoji prevod Dejtonskog mirovnog sporazuma na “srspki, hrvatski i bošnjački plus engleski jezik”. 

Očito je da se Grubeša voli miješati tamo gdje mu nije mjesto, a bježati od odgovornosti i rada tamo gdje bi morao biti. Zato danas ironično zvuči ona Grubešina da su “migranti problem, jer Mektić ne radi svoj posao”. 

Ili bi ona u današnjem obliku glasila “Imamo problem s VSTV RS, jer ministar Grubeša nije uradio svoj posao”. Jer, teško je objasniti kako to da formiranje paralelnih institucija u Bosni i Hercegovini komentariše Samanta Power iz Washingtona, a da državni resorni ministar nije održao ni konferenciju za novinare. 

Ništa novo iz "kuhinje" Hrvatske demokratske zajednice nismo ni mogli očekivati. Jer, u toj kuhinji i kreiraju se politike blokada i opstrukcija. Grubeša je samo jedan od mlađih izdanaka škole Dragana Čovića, piše nap.ba.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...