STATE DEPARTMENT OBJASNIO: Zašto je Amiru Zukiću zabranjen ulazak u SAD

U objašnjenju objavljenom na stranici State Departmenta, navodi se da je ova odluka donesena "zbog njegove umiješanosti u značajnu korupciju".

  • Politika

  • 28. Maj 2020  28. Maj 2020

  • 1

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Mike Pompeo večeras je na Twitteru objavio da je nekadašnji federalni poslanik i bivši generalni sekretar SDA Amir Zukić nepoželjna osoba u SAD i da mu je zabranjen ulazak u tu zemlju.

U objašnjenju objavljenom na stranici State Departmenta, navodi se da je ova odluka donesena "zbog njegove umiješanosti u značajnu korupciju".

"U svom službenom svojstvu poslanika Predstavničkog doma u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) i kao generalnog sekretara Stranke demokratske akcije (SDA), Zukić je bio umiješan u koruptivne radnje koje su narušavale vladavinu zakona u Bosna i Hercegovina", navodi se.

Ovo imenovanje je provedeno u odjeljku 7031 (c) Zakona o odobravanju sredstava za državne, strane operacije i povezane programe iz 2020. godine (Div. G, P.L. 116-94). Na osnovu odeljka 7031 (c), nakon što državni sekretar imenuje službenike stranih vlada za direktno ili indirektno učešće u značajnoj korupciji, ti pojedinci i članovi njihove uže porodice nisu podobni za ulazak u Sjedinjene Države.

"Ova oznaka potvrđuje američku posvećenost borbi protiv korupcije u Bosni i Hercegovini. Sjedinjene Države i dalje stoje sa narodom Bosne i Hercegovine u njihovoj borbi protiv korupcije. Odjeljenje će nastaviti koristiti ove vlasti za promociju odgovornosti za korumpirane aktere u ovoj regiji i širom svijeta", poručuje Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Mike Pompeo.

Zukić je bio višegodišnji generalni sekretar SDA i jedan od njenih najprepoznatljivijih članova. Politički angažman započeo je osnivanjem SDA početkom devedesetih godina prošlog vijeka. Bio je osnivač Muslimanskog omladinskog saveza za općinu Centar Sarajevo, te višegodišnji član Općinskog odbora SDA Centar.

Bio je predsjednik Mjesnog odbora SDA Bjelave od 1991 do 1994. godine, a obavljao je funkciju sekretara Općinskog odbora SDA Centar u periodu 1994 -1998. godine. Bio je član je Gradskog odbora SDA Sarajevo od 1996 – 1998. godine i član Općinskog odbora SDA Centar, od osnivanja, u kontinuitetu do danas, u svim sazivima, te član KO SDA Sarajevo.

Na Konstituirajućoj sjednici Glavnog odbora SDA nakon 4. Kongresa Stranke, izabran je za generalnog sekretara SDA. Ponovo je izabran, na Konstituirajućoj sjednici Glavnog odbora, 11. juna 2009. godine, nakon održanog 5. Kongresa SDA. Na Konvenciji SDA, održanoj 1. februara 2013. godine ponovo izabran za generalnog sekretara Stranke.

Od 1994. do 1995. godine načelnik Odjeljenja za izbjegla i raseljena lica Općine Centar, nakon čega postaje direktor općinskog Sekretarijata za društvene djelatnosti. Od 1996. do 2004. godine imenovan za sekretara Općinskog vijeća Općine Centar. Izabran za poslanika SDA u Skupštini Kantona Sarajevo na Općim izborima 2006. godine. Ponovo na Općim izborima 2010. godine izabran za poslanika u Skupštini KS.

Bio je predsjednik je Kluba delegata bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hecegovine.
Član Komisije za ustavna pitanja KS-a od 2004. do 2006. godine, a u Komisiji za zakonodavna pitanja Kantona Sarajevo od 2006. godine.

Tokom 2007. godine član Komisije za polaganje stručnog ispita iz oblasti građevinarstva u Ministarstvu prostornog uređenja. Na Općim Izborima 2014. izabran za zastupnika Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. Bio je predsjednik Administativne komisije i član odbora za pravdu i opštu upravu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...