NOVA AFERA U RS-u: Zbog zeta Ranka Škrbića „Elektrokrajina“ izgubila podatke...

„Elektrokrajina“ mjesecima nema pristup podacima o potrošnji struje za više desetina hiljada preduzeća i domaćinstava jer im je baza podataka ostala „zaključana“ nakon što su posao daljinskog očitavanja brojila prebacili sa kompanije „Nites“ na firmu „Dwelt“, otkriva portal CAPITAL.

  • Ekonomija

  • 28. Maj 2020  

  • 0

Prebacivanje unosnog posla kontrole sistema za očitavanje, od favorita Seke Kuzmanović do firme zeta Ranka Šrbića, bivšeg ministra zdravlja i kuma Milorada Dodika, rezultiralo je time da najveće distributivno preduzeće u Republici Srpskoj nema pristup sistemu u koji je uložilo milione maraka. Uprava je kao izgovor koristila korona virus da pozove potrošače da sami očitaju brojila. 

AMM sistem (Automated Meter Management), odnosno automatsko upravljanje brojilima potrošnje uveden je u „Elektrokrajinu“ 2009. godine.

Taj sistem podrazumjeva AMM sistem softvera kojim se kontrolišu instalirana inteligentna brojila potrošnje električne energije čiji se broj iz godine u godinu povećava. Procjena je da je takvih brojila na području koje kontroliše „Elektrokrajina“ oko 33.000.

Deceniju sistem održava i kontroliše kompanija „Nites“ koja je na tome, sve do prošle godine, ubirala milione od „Elektrokrajine“. Po dolasku na mjesto vršioca dužnosti direktora „Elektrokrajine“ Dragan Čavić odlučuje se taj posao prebaci firmi „Dwelt“, u vlasništvu Stefana Krnete, zeta Ranka Škrbića i partnera kompanije „Prointer ITSS“.

Kao razlog za promjenu poslovnog partnera Čavić navodi neizvršenje obaveza iz ugovora. „Nites“ gubi tender i zauzvrat odbija ustupiti pristupne kodove za softver, čime „zaključava“ bazu kojoj elektrodistributivno preduzeće više nema pristup. „Nites“ svoju odluku pravda „intelektualnim vlasništvom“, te nestručnošću „Dwelta“ da pristupi podacima za čiju kontrolu je dobio tender.

„Nites“: Nedamo izvorni kod, „Dwelt“ nema adekvatno znanje

U kompaniji „Nites“ potvrđuju informacije CAPITAL-a da su obustavili saradnju sa „Elektrokrajinom“ po pitanju održavanja AMM sistema.

Ističu da su pioniri u razvoju AMM sistema u regionu i da su sa „Elektrokrajinom“ već 2009. počeli saradnju u okviru EBRD projekta za razvoj i modernizaciju distributivne mreže.

Dodaju da je taj projekat nakon dvije godine proširen sredstvima EIB-a, te je ukupno u sistem integrisano oko 33.000 brojila.

Po isteku garantnog roka, „Elektrokrajina“ po Zakonu o javnim nabavkama za usluge održavanja sistema angažuje „Nites“, sve do prošle godine.

„Od juna 2019. godine, kada je istekao posljednji ugovor o održavanju, „Nites“ je pro-bono vršio usluge održavanja i tehničke podrške, sve do početka marta 2020. godine, kada je „Elektrokrajina“ potpisala ugovor sa drugim dobavljačem. Od tog trenutka „Nites“ nema poslovnu relaciju sa „Elektrokrajinom““, navode u kompaniji „Nites“.

U „Nitesu“ tvrde da su svi pristupni podaci u posjedu „Elektrokrajine“, kao i tehnička i korisnička dokumentacija.

„Dodatno, na zahtjev „Elektrokrajine“ smo prije nekih 15-ak dana ponovo dostavili dokumentaciju, pristupne šifre i objašnjenja topologije samog sistema. Ono što nije i ne može biti predmet prenosa je izvorni kod sistema, koji je intelektualno vlasništvo „Nitesa“ i to „Elektrokrajina“ i ne spori“, ističu u „Nitesu“. 

Upravo izvorni kod sistema je ključni problem.

U „Nitesu“  ne propuštaju priliku da bace rukavicu u lice konkurenciji,  pretpostavljajući da novoizabrani pružalac usluge održavanja AMM sistema „nema adekvatno znanje za vršenje tehničke podrške sistemu i stoga dolazi do zastoja u radu“.

„Naime, neshvatljivo je da uprkos svjetskoj praksi da održavanje softverskih sistema radi ili sam proizvođač sistema ili firma koja je autorizovana od strane proizvođača, imamo slučaj da „Elektrokrajina“ za usluge pružanja tehničke podrške i održavanja izabere kompaniju koja nije ni proizvođač, ni autorizovani partner. Takvom odlukom se i dovelo u situaciju da postoje problemi u operativnom radu sistema koji je u realnoj eksploataciji više od 10 godina“, zaključuju u „Nitesu“.

„Nites“ u Banjaluci posluje od 2007. godine i svake godine bilježi višemilionski prihod. Najbolje  su poslovali 2013. i 2014. godine kada su imali prihode od preko 20 miliona.

Prema saznanjima CAPITAL-a u „Nitesu“ je zaposlen jedan od sinova Seke Kuzmanović, bivše direktorice „Elektrokrajine“, koja je na čelu tog preduzeća bila osam godina.

Samo u drugom mandatu Kuzmanovićeva je za usluge „Nitesu“ isplatila više od 1,6 miliona KM.

Nabavka usluga „Nitesa“ provođena je pregovaračkim putem bez objave obavještenja o nabavci, a kao opravdanje navedeni su „tehnički razlozi“ zbog kojih se ugovor može dodijeliti samo određenom dobavljaču, te razlozi koji se odnose na zaštitu ekskluzivnih prava.

Sve je, naravno, bilo „u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH“

Ugovori „Elektrokrajine“ sa „Nitesom“ u periodu 2015-2018. godina vidljivi su u tabeli, dok vrijednosti ranijih ugovora, od 2009. do 2015. godine, nismo uspjeli saznati.

Seka Kuzmanović neće o detaljima

Bivša direktorica „Elektrokrajine“ Seka Kuzmanović rekla je da nije upućena u dešavanja u bivšem preduzeću od kako je otišla u penziju prošle godine, te da ne može ništa da komentariše u vezi sa „Nitesom“.

„Mogu reći da sam imala dobru saradnju sa „Nitesom“ i ništa drugo“, istakla je kratko Kuzmanovićeva.

Čavić: Očitavanja nepouzdana, a 30 odsto brojila nije uopšte očitavano

V.d. direktora „Elektrokrajine“ Dragan Čavić rekao je za CAPITAL da je po dolasku na čelo tog preduzeća obustavio isplate „Nitesu“ zbog problema u očitavanju brojila.

Na naše pitanje o blokadi sistema, priznao je da „Elektrokrajina“ nema pristup bazi podataka i daljinskom očitavanju. 

„Nikome neće biti plaćeno dok se sistem ne stavi u funkciju. Istina je da su onemogućili pristup. Još prošle godine kada sam došao, obustavio sam plaćanja zato što su postojali ogromni problemi u očitavanju. U prosjeku oko 30 odsto brojila nije uopšte očitavano pa sam dao nalog da se izvrši ekspertiza i utvrđeno je da, i za ono što je očitano, podaci nisu pouzdani“, tvrdi Čavić.

Dodaje da je potom obavijestio „Nites“ o svemu i da su pokušali da nađu rješenje, ali da u tome nisu uspjeli.

„Poslije toga je raspisan tender, javni postupak proveden, ne znam kako se zove firma koja je to dobila sada i oni ne mogu da pristupe softveru. Ne znam kako je to rađeno, intelelektualno vlasništvo je vrlo problematično, baza podataka i naši podaci ne mogu biti intelektualno vlasništvo softverske kuće“, ističe Čavić.

On kaže da je novim ugovorom definisao da svaki mjesec imenovano lice izvrši nadzor, te ako ne postoje podaci, nema plaćanja izabranoj firmi, „doviđenja“, kaže Čavić.

„Dok se ne izvrši nadzor nema plaćanja, to je klauzula u novom ugovoru. Za usluge očitavanja daljinskih brojila „Nitesu“ je plaćano 47.000 KM mjesečno. Ne plaćam ja to od prošle godine, u obligacionom smislu ugovor postoji, međutim dao sam reklamacije i obrazložio zbog čega nam je to neprihvatljivo. Svako svoju odgovornost nosi, ja imam problem i rješavam ga“, naglašava Čavić.

Kaže da je intelektualno vlasništvo i softver razlog zašto „Nites“ neda novoj firmi da pristupi sistemu.

„Mnoge stvari smo raščistili, ali je jasno da nema mogućnosti da se problem riješi. Našli smo alternativna rješenja i skinućemo mi njih s dnevnog reda, ali nema više kao što je bilo“, rekao je Čavić.

Na Čavićeve tvrdnje da je obustavljeno plaćanje „Nitesu“, u toj firmi odgovaraju da „nikakve obustave plaćanja ili tužbe nisu predmet poslovnih odnosa „Elektrokrajine“ i „Nitesa“, a poštovanje ugovora je višestruko potvrđeno od strane menadžmenta „Elektrokrajine“ kroz zapisnike i referentna pisma“.

Na optužbe da su očitanja bila nepouzdana, u „Nitesu“ priznaju da je to moguće, ali ne zbog njih, već, kako navode, zbog mreže „Elektrokrajine“.

„AMM sistem podrazumijeva prenos podataka, između ostalog, putem elektroenergetske mreže. Obzirom na kvalitet i stanje pojedinih segmenata mreže „Elektrokrajine“, te tipa brojila i vrste komunikacije sa brojilom, taj prenos nije uvijek stabilan i može doći do neočitanih podataka sa brojila“, navode u „Nitesu“.

„Dwelt“ rezultat Dodikovog i Škrbićevog pohoda na energetski sektor

Čavić je rekao da ne zna koja firma je ove godine dobila posao daljinskog očitavanja brojila, koji „Elektrokrajinu“ košta godišnje više od pola miliona KM, ali saznajemo da je to „Dwelt“.

Ugovor o tehničkoj podršci i održavanju AMM sistema sa konzorcijumom „Dwelt“ i „Sirius 2010“ sklopljen je 26. februara ove godine. „Elektrokrajina“ će im za taj posao platiti 497.988 KM bez PDV-a u idućih godinu dana.

Zanimljivo je da je tender za taj posao raspisan 28. avgusta prošle godine, a rok za prijavu ponuđača je sa 23. septembra pomjeran nekoliko puta, sve do kraja novembra 2019. godine, kada su otvorene ponude.

Istovremeno, u septembru, „Dwelt“ je ozvaničio saradnju sa „Prointerom“ kako bi zajedno mogli da rade „na projektima digitalne transformacije energetskog sektora“.

Zatim se u novembru zatvara tender „Elektrokrajine“, a njihova ponuda ocjenjena je prihvatljivom.

„Dwelt“ je kompanija Stefana Krnete, zeta bivšeg SNSD-ovog ministra zdravlja i današnjeg dekana Medicinskog fakulteta Banjaluka Ranka Škrbića.

Firma „Dwelt“ osnovana je 2015. godine, iste godine kada je osnovan i „Prointer“ i te godine je bilježila dobit od svega 1.153 KM, ali je rast profita ubrzo došao.

Ova godina bi trebala da bude još uspješnija za novog IT favorita vlasti u Srpskoj jer je upravo sa „Dweltom“, bez tendera, „Elektroprivreda Republike Srpske“ sklopila posao od čak 12,3 miliona KM za softversku platformu za podršku snabdijevanju električnom energijom za 500.000 potrošača.

Pored toga, ERS je kupila od firme „Dwelt“ i softver za obračun struje, što je urađeno takođe bez raspisivanja tendera i zbog „hitnosti i izuzetne važnosti“.

(Capital)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...