ŽESTOKE KRITIKE IZ OSCE-a UPUĆENE VUČIĆU I SRBIJI: "Kupovinom ruskog oružja udaljavate se od..."

Najoštrija američka kritika Vučića do sada

  • Regija

  • 29. Maj 2020  29. Maj 2020

  • 1

James Gilmore, ambasador Sjedinjenih Američkih Država pri OSCE-u, na sjednici Stalnog vijeća ovog tijela u Beču, izrekao je brojne kritike na račun Srbije, prenosi Direktno.rs.

Odgovarajući i komentirajući izvještaj ambasadora OSCE-a u Srbiji Andreae Orizija, Gilmore je istakao da prepoznaje važnu ulogu Srbije u ostvarenju prosperiteta i mira budućnosti za Zapadni Balkan. Također, i da je Vlada SAD pokazala iskrenu posvećenost takvoj budućnosti imenovanjem posebnog predsjedničkog izaslanika koji će osigurati konkretan napredak u razgovorima između Prištine i Beograda, i dodao:

"Pomogli smo da obje strane sjednu za sto i obave tehničke razgovore. To je rezultiralo potpisivanjem pisama o namjerama za pokretanje direktnih letova između Beograda i Prištine kao i razvojem željezničke i drumske veze radi unapređenja trgovine".

Gilmore je ocijenio da njegova zemlja podržava ciljeve srpskog naroda u jačanju demokratije i integraciji Srbije u evropske institucije. Međutim, i da "nedavne odluke srpske vlade o kupovini ruskog naoružanja i netransparentni dogovori sa Kinom ne doprinose ostvarenju tih ciljeva".

Pored toga, kako kaže, i dalje postoje izazovi u sferi medijskih sloboda, pominjući slučaj novinara Milana Jovanovića kojem je prije 18 mjeseci zapaljena kuća, a suđenje navodnim počiniocima još nije okončano. Govoreći o medijima, pomenuo je srpsku opoziciju koja kontinuirano ukazuje na probleme u vezi sa pristupom medijima i javnom servisu tokom izborne kampanje, kao i da su mnoge stranke odlučile da bojkotuju izbore, što ne predstavlja dobar razvoj događaja.

S tim u vezi je poručio ambasadoru Oriziju da nastavi da sarađuje sa Vladom na poboljšanju medijske slobode, transparentnosti i pismenosti, unapređujući sigurnost, etičnost i profesionalizam novinara.

Na kraju je pomenuo i podršku za pravično suđenje, dodajući da je Ministarstvo pravde Srbije tokom pandemije realiziralo suđenja putem videokonferencija za optužene zbog navodnog kršenja naredbi o samoizolaciji. Zato su neke osobe bile veoma brzo osuđene na zatvorske kazne u trajanju od čak tri godine "zbog kršenja naredbi o samoizolaciji".

Pojedini posmatrači potvrdili su da ljudi nisu bili pravilno informisani o različitim mjerama i zahtjevima za izolaciju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...