DRAMA OMILJENOG VUČIĆEVOG LJEKARA: Nestoroviću oduzimaju licencu!

Protiv prof. dr Branimira Nestorovića, člana Kriznog štaba Srbije za borbu protiv korona virusa, podnijet je zahtjev etičkom odboru Lekarske komore Srbije (LKS). U zahtjevu je navedeno da je "Nestorović svojim javnim nastupima kao član Kriznog štaba za suzbijanje epidemije Covid-19 narušavao ugled i nanosio štetu lekarskoj profesiji, kao i zdravstvu u celini".

  • Regija

  • 29. Maj 2020  

  • 0

Inicijator za podnošenje zahtjeva je dr Đorđe Alempijević, redovni profesor sudske medicine na Medicinskom fakultetu u Beogradu, a podržalo ga je još šest kolega i jedna doktorka u penziji. 

Etički komitet će slijedeće sedmice raspravljaće o zahtevu grupe članova da se poznati profesor i pulmolog javno osudi zbog izjava koje je davao kao član Kriznog štaba. Ta javna osuda bi, u krajnjem ishodu, značila da bi profesoru Nestoroviću moglo da bude oduzeto pravo na rad.

Sjednicu etičkog odbora zakazuje predsjednik dr Goran Bogdanović. Odbor čini 15 članova koji se biraju na mandat od četiri godine. Zadatak etičkog odbora biće da utvrdi da li postoji osnov da se protiv prof. Nestorovića pokrene postupak pred sudom časti. U slučaju pokretanja postupka tužioci moraju da dokažu da su Nestorovićeve izjave izazvale štetu. Ukoliko sud presudi u korist tužioca, dr Nestoroviću bi bila oduzeta ljekarska licenca, i to dvije godine pred penziju.

Na sve to, profesor Nestorović je izjavio:

- Sad kad je prošla epidemija i kad se ispostavilo da sam za sve bio u pravu, ispao sam najneetičniji doktor u Srbiji zato što sam bio na konferenciji za novinare sa Vučićem.

Nestorović dodaje da su se "tu poklopili različiti interesi" i da "tu ima i sujete, ali pre svega politike", i najavljuje da će potpisnike zahteva upućenog LKS, "ako zaista nešto urade", tužiti redovnom sudu.

Prema njegovim riječima, potpisnicima zahteva najviše smeta što se, kako kaže, ispostavilo da je bio u pravu za sve što je rekao u vezi sa koronom.

- Podnose zahtev sad kad se epidemija završila, kad je sve prošlo i ispostavilo se da sam bio u pravu. Jesam li rekao da će epidemija trajati tri meseca, da virus nije mnogo opasan, da će smrtnost biti mala, da će umreti 250 ljudi. Sad ih, čini mi se, najviše nervira što sam za sve bio u pravu - kaže prof. Nestorović.

Predsjednik Lekarske komore Srbije Milan Dinić objasnio je da svaki ljekar ima pravo da podnese zahtjev etičkom odboru protiv kolege, ali da on lično ne želi da se izjašnjava o Nestoroviću.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...