HDZ TRAŽI OSTAVKU PREDSJEDNIKA: Milanović odbio da ode na Tuđmanov grob

Na obilježavanju Dana državnosti predsjednik Hrvatske Zoran Milanović odbio je da ode na grob prvog predsjednika te zemlje Franje Tuđmana i položio vence na groblju Mirogoj u Zagrebu, prenosi index.hr.

  • Regija

  • 30. Maj 2020  

  • 2

Nakon 19 godina koliko se Dan državnosti Hrvatske proslavljao 25. juna, od ove godine se ponovno obilježava 30. maja, na dan kada je 1990. konstituisan prvi demokratski izabran sabor.

Zoran Milanović je poručio da 30. maj ne može da nazove Danom državnosti, jer je za njega to 25. jun - datum odlaska iz Jugoslavije.

Dan državnosti, koji je HDZ vratio na današnji datum, nazvao je iznudom i predizbornim skupom HDZ-a.

"Ovo je obećanje jedne političke garniture, koje oni sada ispunjavaju", rekao je Milanović.

Naveo je da je u prvom višestranačkom saboru apsolutnu većinu imala jedna stranka, za koju je glasala relativna manjina glasača.

Na to je odgovorio premijer Andrej Plenković: "Mislim da je loše ako predsjednik tako govori o pozitivnim zakonskim propisima koje je usvojio sabor".

Na Markovom trgu, gdje se nalazi sedište hrvatske vlade, u podne je započela centralna svečanost, kojoj su prisustvovali premijer Plenković i predsjednik Hrvatskog sabora.

Na početku svečanosti održan je prelet Migova. Zatim je izvedena himna, a usledila je počasna smotra Počasno-zaštitne bojne Hrvatske vojske.

Na kraju je na Markov trg stigla klapa i otpevala "Kroacio, iz duše te ljubim". Na samom kraju svečanosti održan je defile Kravat pukovnije.

 Vladimir Šeks iz HDZ je rekao kako treba pokrenuti opoziv Milanovića.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...