ODLAZAK DOAJENA: Preminuo slavni umjetnik, iz Bugarske je pobjegao u Prag i pokorio svijet…

Umjetnik Christo Vladimirov Javacheff, rođen u Bugarskoj, poznat po svojim privremenim instalacijama zasnovanim na omotavanju eksterijera građevina, mostova i vanjskih prostora, preminuo je u nedjelju u 85. godini života u svom domu u New Yorku, javlja Reuters.

  • Kultura

  • 01. Jun. 2020  01. Jun. 2020

  • 0

Christo Vladimirov Javacheff rođen je 13. juna 1935. godine u Gabrovu u Bugarskoj. Iz komunističke Bugarske pobjegao je 1957. godine - prvo u Prag, a potom u Beč pa u Ženevu.

Godinu kasnije, preselio se u Pariz, gdje je upoznao svoju suprugu i umjetničku partnericu Jeanne-Claude Denat de Guillebon.

U New Yorku je živio 56 godina, prenosi Hina.

Brojna djela

Godine 2018. predstavio je "London Mastabu", 20-metarsku skulpturu drevne egipatske grobnice, izrađenu od 7.506 crvenih, bijelih i svjetloljubičastih buradi postavljenih na platformi u jezeru u londonskom Hyde Parku.

Christo i Jeanne-Claude, koja je preminula 2009. godine, poznati su i po djelima poput "The Gates", instalaciji iz 2005. u New Yorku, i omatanju Reichstaga u Berlinu 1995. u golemoj srebrenastoj zavjesi.

Njegov najnoviji projekt predviđao je umotavanje pariske Trijumfalne kapije u 25.000 kvadratnih metara polipropilenske tkanine koja se može reciklirati u srebreno-plavoj boji i 7.000 metara crvenog užeta.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...