U OVOJ DRŽAVI ODVIJA SE PRAVA DRAMA: Samo u nedjelju zabilježeno je više od 16 hiljada novozaraženih

Brazil je u nedjelju zabilježio 16.409 novih slučajeva zaraženih koronavirusom, povećavši tako ukupan broj zaraženih na 514.849, što je druga najgora epidemija COVID-19 na svijetu, nakon Sjedinjenih Država, saopćilo je brazilsko Ministarstvo zdravstva

  • Svijet

  • 01. Jun. 2020  

  • 1

U saopćenju se navodi i da je u posljednja 24 sata u Brazilu zabilježeno 480 novih smrtnih slučajeva, što je ukupno 29.314 smrtnih slučajeva. Tako je Brazil po broju smrtnih slučajeva četvrta zemlja, nakon SAD, Velike Britanije i Italije.

Washington poslao Brazilu 2 miliona doza hidroksiklorokina

Sjedinjene Američke Države su poslale Brazilu dva miliona doza hidroksiklorokina za liječenje oboljelih od Covida-19, saopćila je u nedjelju Bijela kuća, iako je učinkovitost tog lijeka sporna a studije ukazuju i na moguću štetnost.

"Američki i brazilski narod su solidarni u borbi s koronavirusom. Danas, kao dokaz te solidarnosti, javljamo da je američka vlada poslala brazilskom narodu dva miliona doza hidroksiklorokina", navodi se u saopćenju Bijele kuće.

Hidroksiklorokin će se "preventivno koristiti za zaštitu medicinskog osoblja od virusa i u liječenju zaraženih Brazilaca", dodaje se.

Američki predsjednik Donald Trump koji je blizak brazilskom predsjedniku Jairu Bolsonaru, iznenadio je javnost prije desetak dana rekavši da preventivno uzima hidroksiklorokin protiv koronavirusa, zanemarivši preporuke američkih zdravstvenih vlasti.

Bijela kuća je u nedjelju ujedno najavila da će dvije zemlje sarađivati u randomiziranim kliničkim ispitivanjima kako bi "pomogli da se bolje ocijeni sigurnost i djelotvornost hidroksiklorokina u ranom liječenju koronavirusa".

Antimalarik hidroksiklorokin, koji ustrajno zagovara američki predsjednik Donald Trump, razvijen je prije više desetljeća, a na početku pandemije virusa SARS-CoV-2 pretpostavljalo se da bi zbog svojih protuupalih i protuvirusnih svojstava mogao pomoći u liječenju osoba oboljelih od teške respiratorne bolesti covida-19.

Vlade Italije, Francuske i Belgije odlučile su zaustaviti upotrebu hidroksiklorokina, a britanska agencija za lijekove objavila da je zaustavila ispitivanje tog lijeka u kojem je trebalo učestvovati do 40 hiljada medicinskih radnika.

Američke bolnice su uveliko smanjile upotrebu hidroksiklorokina u liječenju covida-19 pošto je nekoliko studija pokazalo da ne samo da nije djelotvoran, već može biti i opasan za zdravlje.

Dr. Thomas McGinn, zamjenik glavnog doktora u najvećem njujorškom zdravstvenom sistemu Northwell Health, izjavio je sredinom aprila da je prestao propisivati hidroksiklorokin u 23 njihove bolnice, pošto su počeli stizati rezultati kliničkih ispitivanja tog lijeka.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...