POTPUNI HAOS U SAD-u: Vojska raspoređena u okolici Washingtona, pojačana pripravnost

Skoro 1.600 američkih vojnika raspoređeno je u okolici Washingtona i u stanju je "pojačane pripravnosti", objavio je Pentagon nakon što su nastavljeni protesti protiv policijske brutalnosti i rasizma u gradu.

  • Svijet

  • 03. Jun. 2020  03. Jun. 2020

  • 0

"Raspoređeni su u vojnim bazama u području oko glavnog grada, ali ne i u samom Washingtonu D.C.", saopćio je glasnogovornik Pentagona Jonathan Rath Hoffman.

Kaže da su vojnici u "stanju pojačane pripravnosti".

Nastavljeni protesti

Nastavljeni su protesti protiv policijske brutalnosti i sistemskog rasizma u SAD-u, pokrenuti zbog ubistva Afroamerikanca Georgea Floyda.

Gradovi se pripremaju za potencijalne nove nemire nakon Trumpovih prijetnji primjenom veće sile.

Republikanski predsjednik zaprijetio je ranije da će poslati vojsku u gradove i savezne države kako bi smirio nerede, istovremeno tvrdeći da podupire mirne proteste.

Demonstranti su promarširali ulicama Washingtona, New Yorka i Los Angelesa.

Stotine ljudi pred Bijelom kućom

Stotine su ih se okupile kraj postavljene ograde koja im onemogućuje ulazak u park blizu Bijele kuće, gdje su u ponedjeljak mirni demonstranti rastjerani suzavcem kako bi američki predsjednik Donald Trump mogao proći do obližnje crkve i fotografirati se s Biblijom u ruci.

Čini se da savezna vlada planira snažnije odgovoriti na novi val protesta u Washingtonu.

"Večeras će se osigurati još snažnija podrška zakonu i redu", rekao je u utorak glavni državni tužilac William Barr.

"Washington Post" piše, pozivajući se na neimenovani izvor iz ministarstva pravosuđa, da je upravo Barr u ponedjeljak zatražio od policije da rastjera demonstrante ispred Bijele kuće.

Hiljade uhapšene

Većinom mirni protesti povremeno su proteklih dana obilježeni nemirima i incidentima po noći.

Četvero policajaca ranjeno je vatrenim oružjem u St. Louisu i jedan u Las Vegasu tokom sukoba s demonstrantima dan ranije.

Uhapšene su hiljade demonstranata širom zemlje, a ima i povrijeđenih.

Trump je zaprijetio da će poslati vojsku u gradove i savezne države kako bi smirio nerede, istovremeno tvrdeći da podupire mirne proteste.

Guverneri New Yorka, Massachusettsa, Michigana i Illinoisa su među onima koji su odbacili Trumpov poziv na snažniji odgovor na proteste.

(Index.hr/SB)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...