EVROPSKA KOMISIJA PREKIDA FINANSIRATI VSTV?: Zabrinjavajuće loši rezultati, neprovođenje reformi, loš rad rukovodstva...

U pismu Evropske komisije stoji da se na reforme pravosuđa predugo čeka te da se nastavi s radom na obimnim preporukama koje je Komisija dala 2019. godine, a koje se, prema navedenom u pismu, sporo implementiraju, piše "Oslobođenje".

  • Društvo

  • 03. Jun. 2020  03. Jun. 2020

  • 0

U odogovoru na zahtjev za izdavanje mišljenja o radu VSTV-a, koji je predsjednik te pravosudne institucije Milan Tegeltija poslao Evropskoj komisiji, navodi se da je stanje pravosudnog sistema u BiH razlog za ozbiljnu zabrinutost. 

U pismu Evropske komisije stoji da se na reforme pravosuđa predugo čeka te da se nastavi s radom na obimnim preporukama koje je Komisija dala 2019. godine, a koje se, prema navedenom u pismu, sporo implementiraju.

U svom dopisu od 11. februara 2020. Komisija je pozvala VSTV da dalje izvještava i poduzme hitne korake radi uspostave posebne Jedinice za integritet u okviru Sekretarijata VSTV-a. Koliko je poznato Komisiji, nikakvi daljnji koraci nisu poduzeti ni u tom pravcu. 

imageOdgovor Evropske komisije

Komisija u svom odgovoru poziva VSTV da počne postupati s krajnjom odlučnošću na obnovi povjerenja i građana i ukupnog kredibiliteta sistema.

Na kraju, Komisija upozorava VSTV da je proteklih godina pružila značajnu finansijsku i tehničku podršku za jačanje nezavisnosti, integriteta efikasnosti pravosuđa BiH. Zbog zabrinjavajuće ograničenih rezultata u postizanju ciljeva reforme pravosuđa u proteklim godinama, a posebno u oblasti integriteta, Komisija trenutno preispituje svoju podršku pravosuđu putem VSTV-a, navodi se u pismu.

imageOdgovor Evropske komisije

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...