SPAS U ZADNJI ČAS: Evo zašto je ministar Bevanda odustao od inata!

Guverner Centralne banke BiH Senad Softić potvrdio je jučer da su sredstva od oko 330 miliona eura kredita MMF-a uplaćena na podračune ministarstava finansija Republike Srpske i Federacije BiH te Brčko distrikta u omjeru koji je ranije dogovoren. Na taj način, doslovno u posljednji tren, popunjena je ogromna budžetska rupa, nastala dramatičnim padom budžetskih prihoda.

  • Ekonomija

  • 04. Jun. 2020  04. Jun. 2020

  • 0

Potpuno neočekivano, na sjednici održanoj 2. juna u Sarajevu, Vijeće ministara jednoglasno je prihvatilo novu odluku o raspodjeli kredita MMF-a koju je pripremio HDZ-ov ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda. Na taj način okončana je jednomjesečna drama oko raspodjele 330 miliona eura interventne pomoći koju je MMF po vrlo povoljnim kreditnim uvjetima dodijelio BiH.

Skoro mjesec dana ministar Bevanda insistirao je na usvajanju odluke o raspodjeli sredstava koja je bila neprihvatljiva ministrima iz reda SDA i koja nije bila u skladu sa Pismom namjere upućenim MMF-u. Bevanda je insistirao da se u odluci o raspodjeli sredstava navedu kantoni u statusu entiteta, što je imalo jasnu političku pozadinu. U dva navrata ministri SDA su odbili glasati za odluku koju je predložio Bevanda pa se čak u jednom tenutku činilo da će propasti cijeli aranžman BiH sa MMF-om. No, u posljednji tren, potpuno iznenada, ministar Bevanda je popustio: napisao je novu odluku, koja je bila u usklađena sa Pismom namjere i u kojoj se kantoni ne spominju kao zaseban entitet.

Prema saznanjima "Slobodne Bosne", važnu ulogu u „lomljenju“ otpora ministra Bevande odigrala je međunarodna zajednica koja je snažno insistirala na hitnoj raspodjeli blokiranih sredstava. No, još više od toga, Bevandu su urazumili vapaji iz kantona, koji su se naglo suočili sa sve praznijim budžetskim kasama.

Ministar Bevanda dobio je informacije o dramatičnom padu budžetskih prihoda i već narednog dana "predomislio" se oko kredita MMF-a.

Naime, ministar Bevanda doznao je da su prihodi od indirektnih poreza u prvih pet mjeseci 2020. godine smanjeni za oko 325 miliona KM i, što je posebno bilo zabrinjavajuće, pad se povećavao iz mjeseca u mjesec. Tako je u maju 2020. godine prikupljeno 487 miliona KM indirektnih poreza, što je za 228 miliona KM manje u odnosu na maj 2019. godine. To je pad od skoro 45 posto! 

Jednako su tako opali i prihodi od direktnih poreza pa su se svi nivoi vlasti, pa tako i kantoni, suočili s opasnim budžetskim deficitom. U takvim okolnostima, ministar Bevanda bio je primoran odustati od inata, jer bi, u suprotnom, bio glavni krivac za opasnu budžetsku rupu koja se stalno širila. 

Zanimljiva je činjenica da visina kredita MMF-a skoro potpuno pokriva dosadašnje budžetske gubitke izazvane pandemijom koronavirusa. 

(A. M.)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...