NA POTEZU JE TUŽILAŠTVO: Izvještaj o višemilionskom kriminalu u "Aluminiju"

Inspektori Finansijske policije dostavili su Tužilaštvu HNK opsežan izvještaj o poslovanju "Aluminija" d. d. u periodu od 2014. do 2019. godine. Ovaj izvještaj u posjedu je portala Vijesti.ba, a njegove najvažnije dijelove objavljivat ćemo narednih dana.

  • Mini market

  • 04. Jun. 2020  04. Jun. 2020

  • 1

Izvještaj potvrđuje ono o čemu javnost i eksperti upućeni u poslovanje "Aluminija" odavno govore: bosanskohercegovački privredni gigant godinama je sistematski uništavan i sve uprave od 2014. do 2019. godine, dakle do dana gašenja, snose odgovornost za to.

Proizvodi ispod cijene

Osim kršenja zakonskih propisa i lažnog prikazivanja stanja i imovine Društva, temeljni problem "Aluminija" je što je gotovi proizvod u kontinuitetu prodavan ispod proizvodne cijene. To je bilo moguće, jer nisu postojali pravilnici o određivanju cijene i kriterijima, već je svaka uprava sebi priskrbila “diskreciono pravo” da prilikom prodaje odredi visinu premije koja se dodaje na berzansku cijenu i tako formira prodajnu cijenu prema krajnjem kupcu, koja je bila različita od kupca do kupca.

Samo po ovom osnovu, prema nalazu Finansijske policije, "Aluminij" je oštećen za 205 miliona maraka.

Osim toga, problem je što je "Aluminij" od istih pravnih lica dobavljao sirovine i istim tim kompanijama prodavao gotove proizvode po nižim cijenama od proizvodnih.

“Društvo "Aluminij" d. d. Mostar nije imalo niti jedan matični segmet  procesa nabavke sirovina i materijala za proizvodnje koji je bio autonoman, već je iste po vrlo nepovoljnim uslovima nabavljalo od dobavljača koji su istodobno bili i najveći kupci gotovih proizvoda (output), te se cijelo poslovanje privrednog/ gospodarskog društva svelo na dominantno i po društvo štetne kompenzacije koje su višestruko generirale manjak novčanih sredstava za bilo koji drugi način poslovanja i značajno utjecalo na negativne novčane tokove privrednog/gospodarskog društva (povećalo zaduživanje i troškove zaduživanja)” – stoji u nalazu Finansijske policije.

Direktori imali dobavljače

Inspektorima je posebno upalo u oči da je dolaskom svakog novog direktora u "Aluminij" d. d. Mostar odmah vršena promjena dobavljača osnovnih sirovina (električna energija, koks, glinica, smola za anode), što je simptomatično i otvara prostor za zaključak da je svaki direktor imao “svog” dobavljača.

alt

- Kontrolom nabavke sirovina (glinica, petrol koksa, smola za anode, aluminij-fluorid, silicij, magnezij metal, ingot) od domaćih i inozemnih dobavljača ovlaštena službena osoba/inspektori zaključuju da je gotovo uvriježena praksa da se izborom novog direktora privrednog/gospodarskog društva u pravilu bez ozbiljnih prethodnih analiza, komparacija i simulacija mijenjaju i dobavljači sirovina, što je neoubičajena praksa za  profil i djelatnost privrednog/gospodarskog društva. Privredno/gospodarsko društvo "Aluminij" d. d. Mostar je sirovine nabavljalo od dobavljača koji su istodobno bili i najvažniji kupci gotovih proizvoda („Glencore International“ AG, „Primorka“ d.o.o. Široki Brijeg, FEAL d.o.o. Široki Brijeg, FE-AL d.o.o. Mostar, „Prvo plinarsko društvo“ d.o.o. Sarajevo, „Erdal“ d.o.o. Sarajevo). Obveze su se uglavnom izmirivale obračunskim plaćanjima, što je dovelo do manjka novčanih sredstava i negativno utjecalo na novčane tokove. Sa pojedinim dobavljačima su zbog nemogućnosti izmirenja obveza potpisivani ugovori o obročnoj otplati duga, a tako ugovoreni iznosi su prikazivani kao obveze po kreditima i otplaćivani u anuitetima - stoji u Izvještaju.

Kršen zakon o finansijama

Uvidom u elektronski dokument pod nazivom „Analitika po godinama“, koji sadrži sva knjiženja, utvrđeno je da je u periodu od 1. januara 2019. do 30. juna 2019. godine, na osnovu kompenzacija, cesija i asignacija, evidentirano zatvaranje dugovanja i potraživanja u ukupnom iznosu od 16.177.854,48 KM (sa poslovnim partnerima u zemlji), 15.629.885,72 KM (s inozemnim poslovnim partnerima) i 141.292.316,20 KM (s "Glencorom") te da navedene kompenzacije, cesije i asignacije nisu u skladu s  odredbama člana 18. stav (7) Zakona o finansijskom poslovanju.

Nečinjenje Uprave i Tužlaštva

Uvidom u sadržaj zapisnika s održanih sjednica Skupštine Društva do kraja kontroliranog perioda (10. juli 2019.) utvrđeno je i da Skupština nije razmatrala nikakva pitanja u vezi s konsolidacijom iako je Grupa malih dioničara „Aluminij“ d. d. Mostar (DIAL) predlagala da se pitanja u vezi s realizacijom konsolidacije uvrste u dnevni red.

Nakon ovog izvještaja, na potezu je Tužilaštvo HNK, koje bi trebalo procesuirati evidentni kriminal u "Aluminiju". Međutim, u ladicama ovog tužilaštva odavno stoje predmeti pa i raniji nalazi Finansijske policije, koji nikad nisu uobličeni u bilo kakvu optužnicu.  

(Vijesti.ba/SB)

loading...

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...