PRIBAVLJENE DOZVOLE ZA AERODROM U BIHAĆU: Nosit će ime po prvom ministru vanjskih poslova Republike BiH

Federalno Ministarstvo okoliša i turizma prije nekoliko dana odobrilo je Studiju utjecaja na okoliš investitoru Javnom preduzeću Aerodrom Bihać za projekat izgradnje aerodroma na lokalitetu ovog grada, tačnije njegovog prigradskog naselja Golubića. Ovo je još jedan pozitivan korak u kompletiranju projekta koji je započeo prije tri godine.

  • Ekonomija

  • 05. Jun. 2020  

  • 2

Javno-privatno partnerstvo

Nakon provedene javne rasprave, studiju je izradila konsultantska kuća Cetor d.o.o. Sarajevo, a Ministarstvu je predana prije tačno godinu, s tim da je tražena dopuna u decembru.

Među značajnim i neophodnim dokumentima za bihaćki aerodrom je i nedavno pribavljena dozvola o prethodnoj vodnoj saglasnosti od Agencije za vodno područje rijeke Save, a i Skupština Unsko-sanskog kantona je na posljednjoj sjednici usvojila Prijedlog zakona o javno-privatnom partnerstvu.

Ovim su stvoreni svi preduslovi da se nastavi sa započetom izgradnjom aerodroma u Bihaću, za koji postoji interes kod 50 posto Krajišnika koji žive i rade u inostranstvu, kao i značajnog broja turista, koji su posjećivali Nacionalni park Una ili to tek namjeravaju.

Također, projekat je sada otvoren i za investitore, s obzirom na usvojeni Zakon o javno-privatnom partnerstvu. Prije pandemije izazvane širenjem koronavirusa, u ​Bihać je dolazilo najmanje pet zainteresiranih stranaka, uglavnom iz zemalja Bliskog istoka, koje su iskazivale interes za ovaj aerodrom.

Direktor Javnog preduzeća Aerodrom Bihać Adnan Bajrić nedavno je predložio i naziv za aerodrom.

- Nakon širih konsultacija u vezi s imenom aerodroma, uvažavajući bogatu historiju Bosanske krajine i brojne historijske ličnosti, događaje i značajne datume, u kontekstu Krajine i grada Bihaća, te ovakvog značajnog projekta kandidujem ime Irfana Ljubijankića, prvog ministra vanjskih poslova RBiH, o čemu ćemo tražiti izjašnjavanje NO i Skupštine, odnosno Gradskog vijeća, kada za to dođe vrijeme, kazao nam je Bajrić.

Izmještanje objekata

Nedavno je i u Gradskoj upravi Bihać potpisan Memorandum o razumijevanju i saradnji iz oblasti generalne avijacije između JP Aerodrom Bihać, Grada i Aerokluba Bihać, a u vezi s iznalaženjem rješenja za osiguranje neophodne infrastrukture za održavanje i razvoj avijacije na prostoru budućeg aerodroma.

Uskoro će se pristupiti izradi travnate poletno-sletne staze za potrebe generalne avijacije, te će se izvršiti premještanje infrastrukturnih objekata, čiji je vlasnik Aeroklub Bihać, na prikladnu lokaciju unutar budućeg kompleksa međunarodnog aerodroma.

(SB / Oslobodjenje.ba)

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...