ŠOKANTNO OTKRIĆE: Rusi i Kinezi uzeli najviše novca od Republike Srpske

- Republika Srpska samo za godinu dana dala stranim kompanijama poslove vrijedne 140 miliona KM;
- Najviše, 30 miliona, u džep su strpale kineske i ruske kompanije;
- Federacija BiH dala 10 puta manje novca stranim firmama;

  • Ekonomija

  • 06. Jun. 2020  06. Jun. 2020

  • 2

Institucije Republike Srpske su prošle godine stranim kompanijama, kroz javne konkurse, dale poslove u vrijednosti od više od 140 miliona maraka, a od tog iznosa približno 93 odsto novca završit će na računima kineskih i ruskih kompanija. Na listi svih inozemnih dobavljača dominiraju Rusi i Kinezi, koji će samo kroz dva ugovora dobiti čak 130 miliona maraka, pokazuju podaci Agencije za javne nabavke BiH u posjedu CAPITAL-a.

Na prvom mjestu po vrijednosti je posao koji je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske dodijelilo kineskom preduzeću “China Sinopharm International Corporation”.

Za projektovanje, gradnju i opremanje nove bolnice “Sveti Apostol Luka” u Doboju bit će im isplaćeno 88.568.717 KM.

Iza njih je ruska kompanija “Russian Helicopters”. Za tri helikoptera isporučena MUP-u Republike Srpske, zaradili su 41.672.030 KM.

Na trećem mjestu je švicarsko preduzeće “Premar Sevices AG”, koje je po osnovu nabavke dampera za Rudnik i Termoelektranu u Ugljeviku dobilo 7.491.620 KM.

U pet najvećih po vrijednosti je i Institut "Mihajlo Pupin” iz Srbije, koji je na osnovu saradnje s “Autoputevima Republike Srpske”, a koja se odnosi na nabavku i opremanje objekata za naplatu putarine na autoputu Banja Luka - Bosnska Gradiška zaradio 2.725.086 maraka.

Ne treba izostaviti ni “Valjaonicu Bakra” iz Sevojna u Srbiji, koja je od RiTE Gacko dobila 984.541 marku kroz ugovor o nabavci rezervnih cijevi za kondenzator.

FBiH strancima dala 10 puta manje novca

Inače, ovih pet ugovora sklopljenih kroz javne nabavke, vrijedi više od svih ostalih inozemnih nabavki u cijeloj BiH.

Primjera radi, najveći posao koji su institucije Federacije sklopile sa strancima, vrijedan je 13 miliona maraka.

Rudnici mrkog uglja “Banovići” sklopili su sa preduzećem “Steag energy Services” iz Njemačke ugovor o nadzoru radova na Termoelektrani Banovići.

Generalno, u Bosni i Hercegovini su tokom prošle godine kroz javne nabavke potrošeeo 2,84 milijarde maraka, uglavnom novca građana, pokazuju podaci Agencije za javne nabavke BiH.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...