MEKTIĆ UZDRMAO MANJI ENTITET: "Dodik je obmanuo javnost, aktiviran je MAP!" (VIDEO)

Dokument koji je usvojen u novom Vijeću ministara je klasičan ANP. Milorad Dodik napravio je politički manevar i obmanuo javnost i sada je definitivno da je BiH aktivirala MAP i proces NATO integracija, istaknuto je u emisiji “Izazovi” BN televizije.

  • Politika

  • 06. Jun. 2020  06. Jun. 2020

  • 1

"Program reformi je identičan dokumentu ANP, koji predviđa članstvo u NATO-u", kazao je bivši ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić.

"Vidljivo je da je napravljen politički manevar Milorada Dodika kako bi ispunio uslove da uđe u vlast. Promijenio je naziv tog dokumenta i onda pokušao da obmane javnost da to nije ANP, da je to nekakav bezvezan program reformi", rekao je Mektić i dodao da je to očigledno, jer se već sad ispunjavaju navedeni zadaci tog akcionog plana, programa reformi.

"Time je potvrđeno da taj potpisani dokument znači aktivaciju MAP-a, odnosno procesa integracije Bosne i Hercegovine u NATO", rekao je Mektić.

Doc. dr. Srđan Perišić, profesor geopolitike, koji je blizak vlasti, tvrdi da nisu prodati interesi Republike Srpske i da je sličan dokument prošle godine potpisala i Srbija, koja potencira na saradnji s NATO-om, ali ne i članstvu.

"Dokument je program partnerstva i saradnje, a ne integracije, ne Akcionog plana za članstvo u NATO-u", rekao je Perišić.

On objašnjava da su sve države koje su posljednje primljene u NATO, kao što su Crna Gora i Sjeverna Makedonija, imale godišnji nacionalni program kao dokument koji govori o integraciji.

"Ovim dokumentom Bosna i Hercegovina nije zakoračila u NATO", tvrdi Perišić.

S ovom tvrdnjom ne slaže se prof. dr. Darko Тrifunović, direktor Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbjednost u Beogradu. On navodi da Srbija nikada nije potpisala ovakav dokument, dok je, podsjeća Trifunović, vlast na čelu sa SNSD-om još 2009. godine odlučno krenula putem ka NATO-u.

"MAP je potpisan 2009. godine i ovim novim dokumentom je jasno kuda ide BiH tako da sam i čestitao vlastima u Republici Srpskoj i njihovim predstavnicima u institucijama BiH", rekao je Trifunović i objasnio da sama riječ ANP dovoljno govori da je to godišnji plan reformi za ulazak u NATO.

Zaobiđena je Narodna skupština Republike Srpske i sad je sve u rukama tročlanog Predsjedništva, što može biti veoma opasno, ukazao je Trifunović.

"Republika Srpska je zaobiđena i došli smo do klizavog terena, jer od volje jednog čovjeka i geopolitičkih kretanja, odluka može da bude samo na jednom čovjeku i to je ono što je opasno", upozorio je Trifunović.

Trufinović kaže da se treba voditi interesima kako sačuvati srpski narod i srpsku teriotoriju. On ističe da ne smijemo dozvoliti da ostanemo izolovano ostrvo, okruženo zemljama članicama NATO saveza. jer to može, kako kaže, voditi ka našem uništenju.

 

BN TV

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...