PROIZVODNJA PROLJETNIH SKANDALA NIJE OBUSTAVLJENA: Čubrilović se ozbiljno zamjerio SDS-u...

"Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske zloupotrijebio je položaj tokom vanrednog stanja, učestvovao je u donošenju odluka i uredbi kojima se derogira rad entitetskog parlamenta", tvrdi se u Prijedlogu Kluba poslanika Srpske demokratske stranke (SDS) za razrješenje Nedeljka Čubrilovića...

  • Politika

  • 06. Jun. 2020  06. Jun. 2020

  • 0

Navode da je doprinio “kontinuiranom ponižavanju najvećeg zakonodavnog tijela i najvažnije institucije RS-a i potčinio je samovolji pojedinaca i određenih centara moći koji pokušavaju urušiti postojeći ustavni poredak”.

Stoga je, dodaju, neophodno izglasati nepovjerenje i razriješiti funkcije predsjednika Narodne skupštine Nedeljka Čubrilovića, a potom izabrati “novog, slobodnog i neucijenjenog predsjednika, koji ima dovoljan ugled, znanje i i autoritet da dužnost obavlja u skladu sa Poslovnikom, suprotstavi se samovolji pojedinaca i određenih centara moći koji nastoje poniziti i sebi potčiniti Narodnu skupštinu RS”.

U obrazloženju SDS-ovog Prijedloga za razrješenje Čubrilovića, koji će biti razmatran na sjednici entitetskog parlamenta 16. juna, tvrdi se da je već duže "javnost u RS uznemirena zbog kontinuiranog urušavanja ugleda Narodne skupštine RS kao najvećeg zakonodavnog tijela, njenog podređivanja drugim institucijama, prije svega članu Predsjedništva BiH, koji uporno pokušava da je podredi sebi...".

Iz Kluba SDS-a naveli su da je “ponižavanje Narodne skupštine RS-a doživilo vrhunac tokom vanrednog stanja, koje je proglašeno neustavno tokom jedne vrste državnog udara, koji su izvršili poslanici vladajuće koalicije uz podršku i saglasnost predsjednika Narodne skupštine RS”.

"Brojni skandali i afere koje potresaju javnost posljednjih mjeseci, od sporne nabavke pokretne bolnice do nezakonite nabavke medicinske opreme preko turističke agencije, nekontrolisano zaduživanje Vlade Republike Srpske suprotno aktima, zakonima i ograničenjima koje je prethodno usvojila Narodna skupština RS, usvajanje i poništavanje Uredbi sa snagom zakona bez znanja narodnih poslanika, koji nijednom u posljednja dva mjeseca nisu ni pismeno niti na bilo koji drugi način obavješteni o uredbama koje je donijela predsjednica RS na prijedlog Vlade, ne znaju šta rade predsjednica RS, premijer i ministri, predstavlja nedopustivo ponižavanje najvažnije institucije i najvećeg zakonodavnog tijela Republike Srpske", navedeno je u obrazloženju SDS-a.

Čubrilović je ranije rekao da zahtjev za njegovu smjenu podnose oni koji ga nisu ni izabrali.  

(SB/Fena)       

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...