BOGATILI SE NA NESREĆI NARODA: Ko je imao najviše malverzacija tokom vanrednog stanja?!

Prvo je u javnost dospjela informacija da je JZU Institut za javno zdravstvo Republike Srpske 10. aprila 2020. potpisao ugovor s turističkom agencijom “Travel for fun” u vrijednosti od 2.388.500 KM bez PDV-a za nabavku zaštitne medicinske opreme.

  • Politika

  • 06. Jun. 2020  06. Jun. 2020

  • 2

Kadrovi Ujedinjene Srpske, čiji je predsjednik Nenad Stevandić, sudeći prema objavama medija, za vrijeme pandemije koronavirusa i trajanja vanrednog stanja u Republici Srpskoj počinili su najviše malverzacija i kontroverzi, koje su u Republici Srpskoj, praktično, obilježile vanredno stanje, piše portal Moja Hercegovina.

Prvo je u javnost dospjela informacija da je JZU Institut za javno zdravstvo Republike Srpske 10. aprila 2020. potpisao ugovor s turističkom agencijom “Travel for fun” u vrijednosti od 2.388.500 KM bez PDV-a za nabavku zaštitne medicinske opreme koja se koristi za sprečavanje i suzbijanje širenja koronavirusa na teritoriji Republike Srpske. Vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravstvo je Branislav Zeljković, koji je jedna od perjanica Stevandićeve Ujedinjene Srpske. Zeljković je bivši izvršni direktor zadužen za javne nabavke u Fondu zdravstvenog osiguranja.

Njegova supruga je Mirela Kajkut-Zeljković, poslanik Ujedinjene Srpske u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

alt

Zeljković je umiješan i u spornu nabavku mobilne bolnice, za koju je kasnije naveo da će biti poništena, a istražni organi su u ovom slučaju formirali predmet.

“Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala formiralo je predmet u vezi s nabavkom pokretne bolnice. Predmet se nalazi u fazi provjera, odnosno prikupljanja informacija i potrebnih obavještenja. Više informacija u ovoj fazi postupka ne možemo iznositi”, odgovorila je za Capitalu sekretar Republičkog javnog tužilaštva Dragica Tojagić.

Akter jedne od čuvenih korona-žurki bio je Siniša Ilić, zamjenik ministra za civilne poslove u Vijeću ministara BiH i kadar Ujedinjene Srpske iz Zvornika.

alt

Dernek Siniše Ilića u doba pandemije

Prema pisanju magazina “Žurnal”, namjensko vozilo u vlasništvu Civilne zaštite Republike Srpske, vrijedno 140.000 konvertibilnih maraka, nedavno je slupano, a cijeli slučaj pokušavao se zataškati. Vozilo je polovinom 2019. godine Civilnoj zaštiti Republike Srpske donirala Ambasada Japana u BiH kako bi ojačala tu instituciju. Na čelu Civilne zaštite Republike Srpske od prošle godine je Milan Novitović, kadar Ujedinjene Srpske, koji je to vozilo, prema pisanju "Žurnala", ustupio na korištenje stranačkom šefu Nenadu Stevandiću.

alt

Milan Novitović

Politikolog Velizar Antić izjavio je za "Moju Hercegovinu" da svaki pojedinac u društvu mora da odgovara za svoj rad u skladu sa pozicijom koju obavlja, a što je na višoj poziciji u društvenoj hijerarhiji, i odgovornost mora da bude veća.

alt

Velizar Antić

“Ukoliko se u toku istraga svih navedenih propusta utvrdi odgovornost, mišljenja sam da bi, prije svega sama Ujedinjena Srpska kao partija, morala da se ogradi od ovih ljudi kao svojih članova i da ih izbaci iz svojih redova. Ovakav potez bi poslao jednu pozitivnu sliku prema javnosti. Međutim, ukoliko stranka stane iza njih, a utvrdi se da su bili umiješani u afere za koje se optužuju i ukoliko zbog podrške stranke koja je u vlasti, zadrže svoje pozicije i ne odgovaraju za učinjena djela, onda se šalje jedna jako loša slika narodu Republike Srpska da ne važe ista pravila za sve i da u našem društvu ima povlašćenih. Ta poruka nikako nije dobra i trpjećemo ogromnu štetu svi kao društvo”, kazao je Antić.

On dodaje i da je Ujedinjenoj Srpskoj dat ogroman vjetar u leđa u smislu favorizovanja ove partije i njenih kadrova u mnogim javnim preduzećima, ali i u jedinicama lokalne samouprave, kao i u Vladi Republike Srpske.

“Preko ovih pozicija je Ujedinjena Srpska i kadrovski jačala, jer je veliki broj njenih članova vidio idealnu priliku da se učlanjenjem u navedenu partiju dokopa i povoljnih pozicija u državnom aparatu. Upravo zbog toga je ogroman broj novih članova Ujedinjene Srpske vođen isključivo ličnim interesom“, mišljenja je Antić.

Kontaktirali smo i predsjednika Ujedinjene Srpske Nenada Stevandića, ali i pored obećanja da će nam dostaviti odgovor još u utorak, njegov odgovor nismo dobili. Ipak, Stevandićev stav se, vjerovatno, može prepoznati u spotu koji je objavila Ujedinjena Srpska.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...