O ALUMINIJU, OPET: Finansijski izvještaj gotov, ko će odgovarati?

Izvještaj Financijske policije FBiH o poslovanju mostarskog Aluminija završen je krajem prošlog mjeseca. Po finalizaciji izvještaj je trebao biti proslijeđen Federalnoj vladi i tužiteljstvu HNŽ. Sažetak dokumenta na 100 stranica iz nepoznatog je izvora iscurio u javnost pa ga građani mogu u digitalnom formatu pronaći na internetu, dok iz Tužiteljstva koje se bavi prijavama protiv 48 lica, vezanih za Aluminij kažu kako izvještaj još nisu zaprimili...

  • Ekonomija

  • 07. Jun. 2020  07. Jun. 2020

  • 0

U Izvještaju Financijske policije zaključuje se kako su gubici u 2018. nadvisili ukupni kapital Aluminija, kako je od 2014. bilo jasno da ce se gubici gomilati a poduzete mjere spašavanja nisu dale rezultate, kako je Aluminij proizvode plasirao po cijenama nižim od proizvodnih, te da na kraju glavni problem nije bio samo u visokoj cijeni elektricne energije nego u čitavom konceptu poslovanja koji je godinama funkcionirao mimo ekonomske logike i tržišnih principa.

"Novac je iznesen, preduzeće je propalo, radnici ostali bez posla, oprane su milijarde preko Aluminija prodajom po cijeni manjoj od proizvodne i kupnjom električne energije višom od tržišne", kaže novinar Avdo Avdić.

Iz Tužiteljstva HNŽ su za BHT1 kazali kako izvještaj još uvijek nisu zaprimili. "Obavještavamo Vas da Županijsko/Kantonalno tužiteljstvo HNŽ/K Mostar nije zaprimilo Izvješće Financijske policije F BiH, vezano za poslovanje poduzeća 'Aluminij d.d.', pa iz tog razloga Vam za sada nismo u mogućnosti dati šire informacije".

Pravosuđu ne vjeruje bivši radnik ove firme Milan Jovičić koji tvrdi da se sve svodi na onu „kadija te tuži, kadija ti sudi“. Ukazuje na činjenicu da do 2013., Financijskoj policiji uopće nije bio dozvoljen ulazak u krug firme.

"Od 2013, novembra mjeseca na ovamo je dozvoljen i oni su trebali da imaju uvid u sve i da blagovremeno djeluju ali kako smo vidjeli iz ovog izvještaja, svaki mjesec su bili gubici od 10 miliona. Dakler, sad je huka i buka o respiratorima koji su plaćeni 10 miliona a godinama su se u Aluminiju gomilali gubici od 10 miliona."

Bivši predsjednik Nadzornog odbora Aluminija kaže kako je izvještaj o poslovanju za 2013-14 navodio slične stvari, a njegova objava nije rezultirala nijednom optužnicom. Tvrdi da se neke informacije iz izvještaja u javnost plasiraju parcijalno.

(BHRT)   

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...