DRAMA NA SJEDNICI DOMA NARODA: Izetbegović ljutito NAPUSTIO SJEDNICU

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine odbili su na današnjoj sjednici zadužiti Vijeće ministara BiH da dostavi informaciju o razmjerama migrantske krize u Unsko-sanskom kantonu i BiH sa prijedlogom konkretnih mjera za rješavanje te krize, ali su usvojili zaključak koji propisuje održavanje zajedničke sjednice oba doma o tom pitanju.

  • Politika

  • 11. Jun. 2020  11. Jun. 2020

  • 19

Inicijativa je to delegata Kluba Bošnjaka Denisa Bećirovića (SDP), koji je u obraćanju delegatima kazao da je migrantska kriza ozbiljan problem te da je krajnje vrijeme da se tako ozbiljno pitanje počne rješavati, podsjetivši da je ovu inicijativu uputio u parlamentarnu proceduru još 16. oktobra prošle godine.

''Trebalo je osam mjeseci da bismo imali to danas na dnevnom redu, da je sreće, za pet dana bismo o tome raspravljali s obzirom na stanje. Moramo reći kako se čuva državna granica, ima li krijumčarenja, ali i šta je učinjeno da se to onemogući'', podvukao je Bećirović.

Upitao je hoće li delegati iskazati pasivnost i hroničnu nezainteresiranost ili će pokazati spremnost da se o tome argumentirano razgovara, dodavši da su svi na ispitu, a važno je utvrditi odgovornost.

Delegat Kluba Hrvata Zlatko Miletić pozvao je da se pomogne i pokaže humanost prema onima koji bježe iz zemalja ratom zahvaćenih, ali ekonomske migrante, koji dolaze iz drugih zemalja, kakvih je oko 6.000 u BiH i samo 15 posto ih je zatražilo azil, potrebno je vratiti u zemlje odakle dolaze, smatra.

Za delegatkinju Kluba Hrvata Marinu Pendeš (HDZ) inicijativa nije način da se rješava ovo pitanje nego je potrebno povećati budžet Graničnoj policiji.

Dodala je da se taj problem mora rješavati na istočnoj granici te da se traži cjelokupna informacija od Vijeća ministara BiH, u kojem trenutno nema ministra sigurnosti nakon što je Fahrudin Radončić podnio ostavku na to mjesto, a s tim se složila delegatkinja Kluba Srba Dušanka Majkić (SNSD), uz opasku da Bošnjaci snose najveću odgovornost za ovakvo stanje.

Kaže da je bivši ministar sigurnosti Fahrudin Radončić uložio energiju da se riješi pitanje povećanog priliva migranata, ali Majkić tvrdi da nije imao podršku Bošnjaka, jer je pakistanski ambasador u BiH imao više podrške od njega.

Odgovorio joj je prvo Bećirović, koji ju je podsjetio da ne živimo u srednjem vijeku niti u plemenskoj državi nego da postoje organi države koji trebaju odgovoriti na to pitanje uz odgovarajuće i konkretne mjere.

Dopredsjedavajući Doma Bakir Izetbegović (SDA) upozorio je Majkić da 99 posto problema migranata snosi Federacija BiH te da on ne optužuje srpski narod što migrante tjera u FBiH i izvan Republike Srpske te ju je pozvao da kaže šta to nije uradio bošnjački establišment.

Pozvao ju je i da javno kaže šta je krivica pakistanskog ambasadora, a Majkić se ispravila te potom optužila, kako kaže, bošnjačku stranku SDA da pitanje migracija ne želi riješiti, dodavši da je propao pokušaj da se pakistanski migranti vrate u domovinu.

''Vi kažete vjerovatno SDA i temeljite svoje izlaganje na bazi onoga što sumnjate i pretpostavljate na bazi toga što je predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović primio ambasadora nakon što mu je zaprijećeno da bude persona non grata i ništa niste konkretno rekli'', odgovorio je Izetbegović.

Istaknuo je da ne može dopustiti da besmislice koje su izrečene, ostanu nerazjašnjene. Podvukao je da su preko Turske, Grčke, Srbije, Makedonije i drugih zemalja prošli migranti koji sada prolaze kroz BiH, gdje je izrečeno da su bošnjački predstavnici krivi za to i upitao je da li je neko optužio predsjednike ovih država što migranti prolaze kroz njih.

''Da li se iko prema njima odnosio šovinistički kako se prema migrantima ovdje neki odnose, da se kaže da je to muslimanski narod i hajte vi kod Bošnjaka. U Srbiji predsjednik Aleksandar Vučić to nije rekao, hajte vi u Sandžak, a onda optužite jedan narod i njegove predstavnike za to. To je potpuna besmislica, ne mogu ostaviti da se na tome završi'', kazao je Izetbegović i napustio sjednicu.

Dopredsjedavajući Doma Nikola Špirić (SNSD) upozorio je da je mnogo podjela u ovoj državi te da migrantska kriza ne bi trebala da nas dodatno dijeli. Na usvajanje je predložio zaključak kojim od Doma traži plenarnu, zajedničku sjednicu oba doma PSBiH, a materijal da pripremi Vijeće ministara BiH.

Dopredsjedavajući Doma Dragan Čović (HDZ) upozorio je na ozbiljne razmjere ove krize te je kazao da migrantska kriza nije teret bošnjačkog naroda i, ko god to kaže, to ne odgovara stvarnosti, ali istina je da područja gdje najviše žive Bošnjaci, ispaštaju zbog ovoga, to je tačno.

''Istina je i da je većina ili svi migranti koji ulaze u BiH su sa područja zemalja koje možemo povezati na neki način sa islamskom vjerom, što unosi spekulacije o kojima mi danas ne bismo trebali raspravljati nego tražiti rješenja'', zaključio je Čović.

Inicijativa nije podržana, ali je jednoglasno usvojen zaključak koji je predložio Špirić pa bi se sada trebala organizirati zajednička sjednica oba doma o pitanju migracija.

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 19

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...