GROM IZ VEDRA NEBA: Donald Trump uvodi sankcije Međunarodnom krivičnom sudu...

Američki predsjednik Donald Trump odobrio je uvođenje ekonomskih sankcija zvaničnicima Međunarodnog krivičnog suda (ICC) koji žele istražiti osoblje Sjedinjenih Američkih Država bez odobrenja Washingtona, javlja novinar "Al Jazeere" Ivica Puljić.

  • Svijet

  • 11. Jun. 2020  11. Jun. 2020

  • 1

"Kao dio nepokolebljive predanosti predsjednika Donalda J. Trumpa zaštiti američkih vojnika i odbrani našeg nacionalnog suvereniteta, predsjednik je odobrio ekonomske sankcije protiv službenika Međunarodnog krivičnog suda koji su direktno bili angažirani na istraživanju ili procesuiranju američkog vojnog osoblja bez pristanka Sjedinjenih Država. Predsjednik je, također, odobrio proširenje viznih ograničenja protiv službenika Međunarodnog krivičnog suda i članova njihovih porodica", navodi se u saopćenju Bijele kuće.

Puljić navodi i da je Washington naglasio da SAD nije potpisnik Rimskog statuta te da je više puta odbacio tvrdnje Međunarodnogkrivičnog suda o nadležnosti nad vojnim osobljem Sjedinjenih Američkih Država.

"Postupci Međunarodnog krivičnog suda napad su na prava američkih građana i prijetnja su našem suverenitetu. Međunarodni krivičnog sud osnovan je kako bi osigurao odgovornost za ratne zločine, ali u praksi je to bila neprihvatljiva i neučinkovita međunarodna birokratija, koja ciljano prijeti osoblju Sjedinjenih Država, kao i osoblju naših saveznika i partnera", navodi Bijela kuća.

Kako se dodaje, uprkos opetovanim pozivima Sjedinjenih Američkih Država i njihovih saveznika za reformom, Međunarodni krivični sud nije poduzeo ništa u tom pravcu i nastavlja provoditi politički motivirane istrage protiv SAD-a i njegovih saveznika, uključujući Izrael.

'Manipuliranje ICC-om'

"Zabrinuti smo kako nama neprijateljske države manipuliraju Međunarodnim krivičnim sudom potičući optužbe na vojno osoblje Sjedinjenih Država. Nadalje, imamo snažne razloge da vjerujemo da postoji korupcija i nedolično ponašanje na najvišim nivoima Tužilaštva Međunarodnog krivičnog suda, čime se dovodi u pitanje integritet njegove istrage protiv američkih vojnika", dodaje se u saopćenju Bijele kuće.

Kao što je vidljivo u predsjednikovoj izvršnoj naredbi, navodi Bijela kuća, Sjedinjene Američke Države nastavit će koristiti sva neophodna sredstva kako bi zaštitile svoje građane i njihove saveznike od nepravednog gonjenja od Međunarodnog krivičnog suda.

Fatou Bensouda, glavna tužiteljica ICC-a, zatražila je u decembru 2017. dopuštenje sudija za pokretanje istrage o navodnim američkim ratnim i zločinima protiv čovječnosti u Afganistanu od 1. maja 2003, uključujući i države u kojima CIA ima svoje zatvore.

Međunarodni krivični sud, koji ima 123 članice, uključujući cijeli EU, osnovan je 2002. radi procesuiranja ratnih zločina, genocida i zločina protiv čovječnosti kad neka zemlja nije u stanju ili ne želi sama progoniti počinioce.

Veze SAD-a i ICC-a uvijek su bile burne.

Washington je odbio članstvo u ovom sudu i učinio sve, ponajviše kroz bilateralne ugovore sa mnogim državama, kako se protiv Amerikanaca ne bi mogle voditi istrage.

Administracija Donalda Trumpa dovela je nepovjerenje prema ICC-u do krajnosti.

Glavne svjetske sile, uključujući SAD, Kinu i Rusiju, nisu njegove članice.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...