NJEMAČKI GIGANT SE POSIPA PEPELOM: Volkswagen žali zbog reklame koja je izazvala zgražanje cijelog svijeta, pogledajte šta je izazvalo neviđeni skandal…

Upravni odbor Volkswagena izvinio se u četvrtak zbog rasističke reklame na Instagram profilu kompanije, rekavši da je sporni video objavljen više zbog manjka kulturalne osjetljivosti, a ne zbog rasističkih namjera

  • Auto

  • 11. Jun. 2020  

  • 0

"Možemo reći da rasističke namjere nisu uopće imale nikakvu ulogu. Utvrdili smo manjak senzibiliteta i proceduralne greške", saopćio je Hiltrud Werner, član upravnog odbora Volkswagena, zadužen za pravne poslove.

"Također, u ime upravnog odbora se želim formalno izviniti ljudima koji su povrijeđeni zbog nedostatka interkulturne osjetljivosti", dodao je Werner.

U videu je prikazan crnac koji stoji kraj novog modela Golfa da bi ga gigantska ruka pomaknula i stavila zgradu s natpisom "Petit Colon".

Petit Colon je stvarni kafić u Buenos Airesu, smješten blizu pozorišta Teatro Colon. To na francuskom znači "mali naseljenik", što ima kolonijalne konotacije.

Volkswagen je i ranije ima slične gafove.

U martu prošle godine nadzorni je odbor osudio potez tadašnjeg glavnog direktora Volkswagena Herberta Diessa koji je rekao "EBIT (dobit prije kamata i poreza) macht frei".

"Arbeit macht frei" (rad oslobađa) natpis je koji se nalazio na vratima koncentracijskog logora Auschwitz.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...