DEMANT ANISA KRIVIĆA NA TEKST "SB-a": "Želim ispraviti neistinite navode"

Anis Krivić, ministar obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo, uputio je demanti na tekst objavljen 16. juna 2020. na portalu "Slobodna Bosna" pod nazivom: "SB" U POSJEDU DOKUMENTA: Pobuna u Ministarstvu obrazovanja, nauke i mladih KS; Službenici razotkrili beščasni dvojac Ajanović - Krivić (FOTO)".

  • Društvo

  • 18. Jun. 2020  18. Jun. 2020

  • 0

Njegov demanti prenosimo u cijelosti: 

- Zahtjevam da objavite demanti na tekst „Pobuna u Ministarstvu obrazovanja, nauke i mladih u KS; Službenici razotkrili beščasni dvojac Ajanović – Krivić“. Navedeni tekst objavljen je na portalu „slobodna-bosna.ba“ dana 16.06.2020.godine u 18.00 sati.

Navedenim tekstom prenijeli ste da sam onemogućio Aldinu Avdiću, Dini Čenanoviću i Adina Begića u ostvarivanju prava na besplatno školovanje, da sam prpadnik kriminalne organizacije koja je u više navrata prijavljivana MUP-ovima, policijskim agencijama i ministarstvima. Takođe, prenijeli ste da nezakonito stečenim novcem kupujem dijelove komjuterskih sistema, kako bih opremio svoju stomatološku ordinaciju.

Nadalje, navedenim tekstom prenijeli ste da je dekan Stomatološkog fakulteta, sa klinikama UNSA, propustio da prije početka studijske godine obavi sanitarni i medicinski sistematski pregled ustanove kojom rukovodi, a da sam ja kao ministar znao to i preduzeo radnje za prikrivanje.

Shodno gore navedenom želim ispraviti neistinite navode, koji su izneseni u navedenom tekstu.

Ja nisam nikog onemogućio da ostvari pravo na besplatno školovanje, nisam pripadnik kriminalne organizacije, nikada nisam prikrivao nikakve nezakonite radnje, nikad nisam ništa ukrao. I na koncu, ja nemam svoju stomatološku ordinaciju.

Kratko bih se ovrnuo na prenesene neistine pojedinačno.

Imena, Aldina Avdić i Dino Čenanović, su mi poznata, jer sam vršio inspekcijski nadzor po zahtjevu ovih osoba. I to u novembru 2019. Godine po zahtjevu Dine Čenanoviča, a u januaru 2018. Godine po zahtijevu Aldine Avdić. Tačno je da su se obje prijave odnosile na oslobađanje od troškova školarine, ali nije tačno da sam im ja onemogućio ostvarivanje tog prava. Kompletna dokumentacija u vezi s ovim inspekcijskim nadzorima se nalaziu Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove KS, pa ovom prilikom pozivam sve zaiteresovane da zahtijevaju pristum informacijama u vezi s tim.

U konkretnim slučajevima radi se o složenim inspekcijskim nadzorima koje sam izvršio profesionalno, precizno i odgovorno, za razliku od anonimnog autora dokumenta, koji očigledno nije svjestan da je, u vrijeme početka studija studentice Aldine Avdić i zahtjeva za oslobađanje od troškova studija na Stomatološkom fakultetu, dekan bio Sead Redžepagić.

Ime Aldina Beganovića mi nije poznato, pretpostavljam da je „anonimni“ autor dokumenta, kojeg imate u posjedu pogriješio.

Obavještavam Vas da sam na funkciju Ministra za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo imenovan dana 03.03.2020. godine i da nikako nisam mogao u svojstvu ministra prikrivati bilo šta, kako se navodi, u vrijeme „prije početka studijske godine“. Ja sam radio kao prosvjetni inspektor za visoko obrazovanje i nisam prikrivao ništa, već sam otkrivao i utvrđivao nepravilnosti. Sve utvrđeno inspekcijskim nadzorima sam prijavljivao nadležnim institucijama, izricao kazne i upravne mjere. Naime, kao prosvjetni inspektor izvršio sam 421 usmjereni ili redovni inspekcijski nadzor na fakultetima, akademijama, institutima i univerzitetima u Kantonu Sarajevo i to profesionalno, zakonito i temeljito, o čemu najbolje mogu da svjedoče subjekti nadzora umjesto anonimnih autora.

Po objavi teksta na vašem portalu, pozvao me Aziz Čenanović, otac Dine Čenanovića, na čijem slučaju sam radio i obavijestio me da je Vašoj redakciji uputio demanti putem SMS poruke. Pojasnio je da sa „anonimnim“ dokumentom nema nikakvu vezu, te da na rad inspekora nikada nije imao primjedbe.

Koliko sam shvatio iz „anonimnog“ dokumenta u čijem ste posjedu, navodno je upućen od strane uposlenika Ministarstva na čijem sam čelu. Ja sam vrlo iznenađen, budući da imam odličan odnos sa svim kolegama iz Ministarstva, pa je vjerovatno iz tog razloga dokument anoniman, odnosno vjerovatno ga nisu napisale kolege sa kojima svaki dan radim, u što čvrsto i vjerujem.

Tužan sam da anonimni autor dokumenta poziva Ministarstvo za boračka pitanja KS i Pokret majke enklave Srebrenice i Žepe na okupljanje, zbog njegovih ili njenih „ubjeđenja“m jer iako anoniman, iza ovog teksta stoji neki čovjek, kojem očigledno ništa nije sveto, pa ni naša najbolnija rana.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...