THACIJEV ŠAMAR VUČIĆU: "Kosovo u Washington ide sa državnom zastavom"

Predsjednik Kosova Hashim Thaci izjavio je da kosovska delegacija ide sa stabilnim principima i dobro međuinstitucionalno koordinisana na sastanak u Washington, 27. juna, javlja Anadolu Agency (AA).

  • Regija

  • 18. Jun. 2020  

  • 2

Thaci je na konferenciji za novinare govoreći o predstojećem sastanku sa srbijanskom delegacijom u Washingtonu na poziv specijalnog izaslanika za dijalog Richarda Grenella, istakao da je Kosovo bilo i biće na pravoj strani istorije.

“Najavljeni sastanak u Beloj kući smatramo istorijskim zaokretom i neoponovljivom mogućnošću za početak jednog jako teškog, ali neohodnog procesa za postizanje mira. Državna delegacija Republike Kosovo, kao i u prošlosti i sada ide pripremljena da bi dostojanstveno i sa integritetom predstavljala državne interese i građana Kosova”, kazao je Thaci.

Po riječima Thacija, Kosovo je blagoslovljeno podrškom Sjedinjenih Američkih Država i radiće na mirovnom i istorijskom sporazumu kojim će se zatvoriti jednom za svagda jednovjekovni sukob Kosova i Srbije.

Thaci je kazao da se sporazumom otvara put za obostrano priznanje, uspostavljanju međudržavnih odnosa i otvaranju sigurne perspektive učlanjenju u Ujedinjene nacije, NATO i Evropsku uniju.

“Kosovo u Washington ide sa državnom zastavom, što je teritorijalni integritet Kosova. Nastavićemo da radimo za mlado Kosovo, evropsko Kosovo i multietničko Kosovo. Zato svaka predrasuda ili spekulacija potpuno je nepotrebna”, rekao je Thaci.

Kosovski predsjednik nije precizirao ko će biti u kosovskoj delegaciji na sastanku u Washingtonu, ali je istakao da će biti tijesne saradnje i dobre međuinstitucionalne koordinacije kako bi Kosovo u Washingtonu govorilo jednim glasom.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...