TEHNOLOGIJOM PROTIV PANDEMIJE: Hoće li NBA košarkaši igrati sa pametnim prstenovima za otkrivanje ranih simptoma Covida-19?

Pametni prstenovi otporni su na vodu, izrađeni su sa stilom i, što je najvažnije, mogli bi spasiti živote igrača na terenu. Njihova upotreba trebala bi biti na dobrovoljnoj bazi.

  • HiTec

  • 19. Jun. 2020  19. Jun. 2020

  • 0

Nakon nekoliko mjeseci pauze, sportska događanja polako se vraćaju u normalu. Dok se u NBA pregovara o ponovnom pokretanju sezone 30. jula u Disney Worldu pored Orlanda, detalji o tome kako bi to moglo izgledati tu i tamo procure u javnost, piše Tportal.

Jedna od novosti prilagođenih vremenima "nove normalnosti" je i korištenje pametnih prstenova Oura, koji, kažu, mogu pomoći u ranom otkrivanju simptoma zaraze novim koronavirusa, piše "Interesting Engineering".

Ne samo da izgledaju cool, Oura prstenovi se od drugih razlikuju po onome što se krije unutra. Prema studiji Instituta za neuroznanost Univerziteta Zapadna Virdžinija, kombinacija fizioloških podataka, snimljenih pomoću senzora u prstenu, i njegove digitalne platforme, navodno uočava rane simptome Covida-19 tri dana ranije, i to sa 90-postotnom sigurnošću. Izrađen od titana, prsten Oura druge generacije otporan je na vodu, ovisno o veličini, teži samo od četiri do šest grama i uz jedno punjenje može trajati do sedam dana. Dovoljno je 80 minuta da se njegove induktivne pločice bežično napune do kraja.

Ovi prstenovi ponašaju se poput fitnes traka ili navlaka koje se nose na zglobovima ili oko prsa. Ne smetaju pa se bez problema mogu nositi 24 sata dnevno, a u sebi pohranjuju podatke u posljednjih šest sedmica. Studija je testirala mogućnosti prstenova na 600 zdravstvenih radnika, a sad se širi na više hiljada sudionika.

Košarkaši će prstenove nositi na dobrovoljnoj bazi. Štaviše, tvrdi ESPN, čak i kad ih budu nosili, drugi ljudi iz ekipe neće imati pristup njihovim podacima, osim ako se njihova zdravstvena situacija ne zakomplicira.

Šta će na kraju od svega biti i koliko će košarkaša igrati s ovim prstenom na ruci, saznat će se u danima koji slijede.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...