KOJOVIĆ PRELOMIO: Između principijelnosti i Konakovića, izabrao sitan šićar!

Godinama se Naša stranka hvalila političkom i ideološkom principijelnošću. Sve to u trenutku je bačeno pod noge, i to voljom aktuelnog predsjednika Naše stranke Predraga Kojovića, koji se odlučio na predizbornu koaliciju s ekstremno desnom strankom Narod i pravda u trenutku dok State Department lidera te stranke dovodi u vezu s tolerisanjem antisemitskih uvjerenja.

  • Mini market

  • 22. Jun. 2020  22. Jun. 2020

  • 2

Ako se donekle može razumijeti Kojovićev pragmatizam koji je usmjeren ka dolasku na vlast u Sarajevu, pa i sa ekstremno desnom strankom, kakva je NiP, teško se danas može tvrditi da je ostalo išta od nekada kićene dosljednosti i principijelnosti Naše stranke. 

Tako je pred prošle lokalne izbore, održane 2016.godine za Kojovića nedopustivo bilo da Naša stranka bude u bloku sa onima koji veličaju nacističke kolaboracioniste.

 "Biti patriota danas u BiH za Našu stranku znači poštovati Ustav BiH, zakone, profesionalno i pošteno raditi svoj posao, biti ljubazan, civilizovan, prema sugrađanima i zemljacima, boriti se protiv izjednačavanja fašista i antifašista i to je ono što mi dosljedno radimo iako često plaćamo visoki političku cijenu zbog svoje principijelnosti.

Zapravo, najkraći odgovor na vaše pitanje mogao bi biti sljedeći: nismo spremni biti u bloku sa strankom koja misli da se osnovna škola u Dobroševićima treba nazvati po Mustafi Busuladžiću", kazao je te godine u intervjuu za Fenu predsjednik Naše stranke.

Četiri godine poslije, nakon što je State Department Kojovićevog partnera doveo u vezi sa antisemitizmom i jačanjem homofobije, te nakon što se upravo njegov partner u Skupštini Kantona Sarajevo usprotivio antifašističkoj inicijativi, Kojović mijenja stav. Prinicipijelnost kod Kojovića nestala je tačno u onom trenutku kad su se pojavili interesi. Sve do tada, kao da niko nije bio na pitanju antifašizma, principijelniji od Kojovića. 

Danima je predsjednik Naše stranke šutio, trpio čak i prozivke  jednog od osnivača svoje stranje, ignorisao upite medija, a onda je odgovarajući na blagoglagoljiva pitanja jednog sarajevskog portala potvrdio da između političke i ideološke prinicipijelnosti i Konakovića, bezrezervno bira Konakovića.

"Mi smo predvodili Vladu KS i pokazali kako izgleda promjena ne samo u smislu obračuna sa kriminalom i korupcijom, nego i u smislu da je to bila prva koalicija formirana na konkretnom programu i prva vlada apsolutno posvećena primjeni evropskih standarda u odnosu prema građanima, njihovim pravima i interesima i novcu poreskih obveznika.

U sprovođenju tog programa NiP i NBL su se pokazali kao pouzdani partneri. I u tom periodu je naše programsko partnerstvo bilo izloženo političkim i personalnim izazovima, ali se pokazalo da ove četiri partije zaista drže do svog potpisa i date riječi te da su spremne raditi ono što je dogovoreno".

O kakvoj primjeni evropskih standardna sa strankom koju je State department doveo u vezu sa antisemitizmom i homofobijom govori Kojović, to vjerovatno znaju samo on sam i možda još Dragan Čović, koji svoju mračnjačku politiku, baš poput Kojovića dovodi u vezu sa evropskim standardima.  

(Sl.B.)

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...