IMA NEKA PUTINOVA VEZA: "Dnevni avaz" proglasio Abhaziju i Južnu Osetiju državama

Da li je ovdje u pitanju samo sramotno neznanje novinara "Avaza" ili dokazane lične i političke simpatije između Radončića i Dodika sada poprimaju i geopolitičku notu?

  • Mini market

  • 23. Jun. 2020  24. Jun. 2020

  • 1

"Dnevni avaz", privatni stranački bilten Fahrudina Radončića, danas je objavio tekst u kojem je javnost informisao da će član Predsjedništva Milorad Dodik u svoje, a ne u ime Predsjedništva, prisustvovati paradi pobjede u Moskvi, glavnom gradu Rusije.

U međuvremenu, Parada pobjede, koja je tradicionalno bila organizirana 9. maja, zbog pandemije koronavirusa pomjerena je za 24. juni, dan kada je 1945. godine na Crvenom trgu održana historijska parada pobjednika koju su predvodili maršali Georgij Žukov i Konstantin Rokosovski.

Avaz je također obavijestio da će Dodik u Moskvi prisustvovati “sa predstavnicima država bivšeg Sovjetskog Saveza - Rusije, Bjelorusije, Abhazije, Moldavije, Kirgizije, Uzbekistana, Tadžikistana, Južne Osetije”.

alt

Problem u ovoj Avazovoj objavi je što navodi da se su Abhazije i Južna Osetija države. Podsjećamo, Abhazija i Južna Osetije su regije u okviru Gruzije koje su nezavisnost proglasile još 1991. ali su prvo priznanje dobile nakon sukoba između ruskih i gruzijskih snaga 2008. Od tada ih priznaju jedino Rusija i njeni saveznici Venecuela i Siriji, te još Nikaragva i Nauru.

Južnu Osetiju i Abhaziju bi, doduše, rado priznao i Milorad Dodik, samo kad bi to zavisilo od njega. Podsjetimo da se prije dvije godine predsjednik Južne Osetije Antonij Biblov u Banjoj Luci sastao s Dodikom, tadašnjim predsjednikom RS, zbog čega je javno protestovala Gruzija.

Da li je ovdje u pitanju samo sramotno neznanje novinara Avaza, ili dokazane lične i političke simpatije između Radončića i Dodika sada poprimaju i geopolitičku notu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...