U SRBIJI NE ŽELE DA SE ZA OVO ZNA: Imao je samo 11 godina kada je došao na vlast, pobjegao je iz zemlje noseći zlato sa sobom, a ovako je skončao posljednji kralj Jugoslavije…

„Slobodna Bosna“ donosi novu zanimljivu priču iz povijesti.

  • Jeste li znali

  • 24. Jun. 2020  24. Jun. 2020

  • 0

Glavni lik naše današnje priče je Petar II Karađorđević.

Na prijestolje je došao kad mu je u Marseillesu ubijen otac kralj Aleksandar I Karađorđević. Malom Petru tada je bilo samo 11 godina. 

Kad je nacistička Njemačka okupirala Jugoslaviju 1941. godine, 17-godišnji kralj Petar II pobjegao je iz zemlje s nikšićkog aerodroma, usput ponijevši sa sobom jugoslavensko zlato.

Otišao je u Grčku, zatim u Jerusalem, pa u Kairo. Konačno se udomaćio u Engleskoj, gdje su došle i mnoge druge izbjegličke vlade iz Evrope okupirane od strane nacističke Njemačke.

Zanimljivo je da se kralj Petar II školovao na uglednom Univerzitetu u Cambridgeu, a zatim je ušao u Britansko kraljevsko zrakoplovstvo (RAF). U Jugoslaviju se nakon rata više nije mogao vratiti, jer mu je Titova vlast zabranila povratak u zemlju.

U Londonu se kralj Petar II oženio grčkom princezom Aleksandrom. Princeza Aleksandra bila je kći grčkog kralja, a vukla je korijene od slavne britanske kraljice Viktorije. Petar se tom ženidbom povezao s grčkom, britanskom i danskom kraljevskom obitelji te s ruskom i njemačkom carskom obitelji.

Kraljevskom paru rodio se 1945. u Londonu prvi i jedini sin – Aleksandar (danas poznati pretendent na srpsko prijestolje). Zanimljivo je da je malom prestolonasljedniku Aleksandru krsna kuma bila sadašnja britanska kraljica Elizabeta II i njen otac – kralj George VI.

Nakon Drugog svjetskog rata, kralj Petar II preselio se u Sjedinjene Američke Države. Umro je 3. novembra 1970. godine u gradu Denveru u američkoj saveznoj državi Colorado. Razlog prerane smrti, u 48. godini života, bila je ciroza jetre.

Kralj Petar II bio je sahranjen u manastiru sv. Save u američkom gradiću Libertyvilleu u državi Illinois, a 2013. godine njegovi su posmrtni ostaci preneseni u Srbiju.

(SB)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...