ŠERANIĆ OTKRIO ZABRINJAVAJUĆE BROJKE: To je najugroženija populacija, najviše zaraženih je u dobi od…

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je za N1 da ga zabrinjava epidemiološka situacija u smislu kada raste broj zaraženih koronom.

  • Vijesti

  • 26. Jun. 2020  26. Jun. 2020

  • 0

"Dobro u ovoj činjenici je da broj lica koja se smještaju u bolnicu je stabilan i uglavnom se to drži na nekom nivou kao u cijeloj ovoj sedmici - plus jedan ili dva pacijenta, manje ili više. I ono što je dobro, što pratimo kroz rezultate i izvještaje koji se rade na klinikama, je da se radi o licima koja su s lakšim simptomima ili bez simptoma", naveo je Šeranić i dodao: 

"Vjerovatno to ima povezanosti s tim da je većina lica koja su sada zaražena koronavirusom,  u ovom nekom posljednjem periodu, starosti od 30 do 45 godina. Radi se o radno sposobnom, mlađem stanovništvu, što, naravno, odmah ukazuje da se treba razmisliti o mjestima gdje se zaražavaju i, shodno tome, usmjeriti mjere."

Istaknuo je da se mora pooštriti rad inspekcijskih organa, rad komunalne policije, kako bi se smanjio virus unutar te populacije, koja je sad najugroženija.

Što se tiče otvorenog javnog prostora, podsjetio je da maske nisu obavezne, ali svakako su obavezne i na otvorenom za osobe koje boluju od hronične bolesti ili koje su oboljele od neke akutne respiratorne bolesti.

"Trenutne mjere su najjeftinije i jedine koje imamo kad je koronavirus u pitanju", rekao je Šeranić. 

Naveo je i da će se u narednom periodu razgovarati o tome kako regulisati granicu, čiju odluku treba donijeti Vijeće ministara.

"Ne bih rekao da se trebamo potpuno zatvoriti, ali svakako ima prostora da se razmisli o određenim mjerama koje bismo mogli recipročno uvesti prema državama koje to učine prema nama ili na osnovu određenih epidemioloških podataka koji dolaze iz te države", zaključio je Šeranić. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...