EVROPA TRUMPU NE VJERUJE: "U Washingtonu se sprema prljavi sporazum!"

Zastupnik u njemačkom parlamentu i koordinator za transatlantsku saradnju Peter Bayer ne dovodi u vezu objavljivanje prijedloga optužnice za ratne zločine protiv Hashima Thacija sa pokušajem da se minira dijalog koji je Richard Grenell sa predstavnicima Beograda i Prištine zakazao za subotu, ali taj susret vidi kao netransparentan i smatra da na razgovorima u Bijeloj kući mora biti i predstavnik EU.

  • Svijet

  • 26. Jun. 2020  26. Jun. 2020

  • 0

Na pitanje da li je u Bundestagu prošle sedmice javno pozvao Beograd i Prištinu da ne idu u Washinton, Bayer kaže da je samo zahtijevao da i EU bude uključena u Grenellovu inicijativu i da predstavnik EU prisustvuje sastanku u Bijeloj kući.

Evropski problem rješava EU

Upitan da li u pozadini cijele ove situacije stoji i neslaganje Njemačke i SAD-a, koje se reflektira na rješenje kosovskog problema, Bayer kaže da nije reč o neslaganjima samo s Njemačkom.

"To je evropski problem. Jer, samo Evropska unija može garantirati konstruktivan, siguran put ka učlanjenju u EU. To je politički proces. Mi radimo na tome da se dostigne veća transparentnost u inicijativama Washingtona", kaže on.

"Ono na čemu ja radim je insistiranje na većoj otvorenosti američkog izaslanika Richarda Grenella i to sam sam tražio u obraćanju u Bundestagu prošle sedmice."

On smatra da nekoordiniranje aktivnosti Washingtona s evropskim partnerima nije dobro ni za građane Srbije i Kosova te da zato insistira na većoj transparentnost bilo kog sporazum koji bi se mogao potpisati u Washingtonu.

"Možda su sve to špekulacije, ali postoje pretpostavke da će neka vrsta sporazuma biti potpisana, jer u suprotnom, oni uopće ne bi organizirali sastanak u Bijeloj kući", kazao je Bayer.

Razmjena teritorija po etničkim linijama

Podsjeća da su Beograda i Priština u centru Evrope, okruženi zemljama članicama EU, a da niko s evropske strane nije pozvan u Bijelu kuću. O tome je, dodao je, govorio u Bundestagu i insistirao na tome da SAD, kao veoma blizak saveznik, pozovu Miroslava Lajčaka ili nekoga drugog iz EU.

Povodom njegovih kritičkih izjava na račun Grenellove inicijative o sastanku predstavnika Beograda i Prištine u Bijeloj kući, Bayer kaže da je javno i na TV-u i na Facebooku rekao da se, prema indicijama koje ima u Washingtonu, sprema prljavi sporazum.

Na pitanje na šta misli kada kaže prljavi sporazum, Bayer odgovara da je to, prema njegovom mišljenju, sporazum o "razmjeni teritorija po etničkim linijama, bez podrške kosovskih građana".

Zbog toga kaže i upozorava da jedini sveobuhvatan sporazum između Srbije i Kosova može biti onaj koji će omogućiti i učlanjenje u EU i da svaka strana to mora shvatiti.

Na pitanje koji to prijedlog sporazuma nudi EU, a koji bi uvažio i srpske interese, Bayer kaže da rješenje zavisi od Srbije i Kosova, a da je EU spremna da vodi proces i da bude posrednik i pomaže i samim tim da vodi obje strane ka učlanjenju u EU.

"Imajući u vidu historiju odnosa između dvije strane, znam da to nije lak posao, zato ne smatram da se treba žuriti ili da se daju projedlozi tipa ''uzmi ili ostavi''. Svjestan sam da je riječ o kompliciranom, teškom procesu, koji uključuje i promjenu Ustava, što, također, nije lako. Ali, ne samo ja, već i EU želi da vidi konstruktivan proces pregovora koji će utabati put ka obostranom priznanju", kaže on.

Bayer precizira da će na kraju biti potrebno ne samo de facto, već i de jure priznanje.

"Kad god to kažem, vidim da se ljudi iznenade, ali to nije ništa novo, jer je to jasno od samog početka. Znam da nije lako i da je teško, ali korak po korak, kao što je bio njemačko-njemački sporazum, privremeni i prijelazni sporazum koji će na kraju voditi do međusobnog priznanja Srbije i Kosova, jer jedino tako vidim put ka punopravnom učlanjenju u EU", poručuje.

"Nisam pesimističan kada je riječ o tome, već optimističan ako postoji ozbiljna želja i posvećenost ka konstruktivnom dijalogu i pregovorima s EU. Mi smo u Nemačkoj spremni da podržimo takav proces", kazao je za Tanjug njemački zastupnik Peter Bayer.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...