EVO GDJE SU PARE: Inspektori otkrili više od 120 miliona maraka neprijavljenih obaveza preduzeća...

Načelnik Odjeljenja za komunikacije u UIO-u Ratko Kovačević naveo je da su lani organizacione jedinice Sektora za poreze UIO-a kontrolisale 10.478 poreznih obveznika koji se nalaze u sistemu PDV-a.

  • Ekonomija

  • 29. Jun. 2020  29. Jun. 2020

  • 0

- Inspektori su u tim kontrolama otkrili 93,30 miliona KM dodatnih obaveza. To je ono što obveznici nisu sami platili u svojim prijavama, već su inspektori naknadno utvrdili obavezu u kontrolama - naveo je Kovačević.

U pet mjeseci ove godine, inspektori UIO-a obavili su 3.349 kontrola poreznih obveznika, od čega je 2.176 potpunih, dok su ostale bile informativne.

- Utvrđeni bruto efekti za pet mjeseci iznosili su 26,83 miliona KM. Dakle, riječ je o obavezama koje poreski obveznici nisu sami platili u svojim prijavama za samooporezivanje, već su inspektori naknadno utvrdili obavezu u kontrolama - naveo je Kovačević.

Naglasio je da su različiti osnovi za dodatni obračun porezne obaveze u kontrolama.

- Među najčešćim su neprijavljivanje prometa, prijavljivanje niže poreske osnovice u odnosu na stvarnu, tretiranje određenih prometa dobara i usluga oslobođenim od obračuna i plaćanja PDV-a iako oni podliježu obračunu te neosnovano korišćenje prava na odbitak ulaznog PDV-a - naveo je Kovačević.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...