OVOME SE NIKO NIJE NADAO: "Volkswagen" odustao od nove tvornice u Turskoj, razlog je...

Njemački proizvođač automobila "Volkswagen" odustao je od planova o gradnji svoje nove tvornice u Turskoj kao odgovor na pad potražnje za novim automobilima do kojeg je došlo tokom pandemije koronavirusa, prenijeli su njemački mediji.

  • Ekonomija

  • 01. Jul. 2020  01. Jul. 2020

  • 0

Izvještaje je prenijela Njemačka novinska agencija DPA, ali bez komentara u ime kompanije.

Najveći njemački proizvođač automobila planirao je otvoriti tvornicu u Manisi na zapadnoj obali Turske.

U pogonu vrijednom 1,3 milijarde eura trebao se proizvoditi "Volkswageov" brend Passat i Superb, limuzina kompanijine podružnice "Škode".

Tvornica je trebala početi s radom 2022. godine s godišnjim kapacitetom od 300.000 jedinica.

Planovima su se protivili njemački sindikati, a "Volkswagen" se suočio s kritikama nakon turske vojne intervencije u Siriji.

Kompanija "Volkswagen" i zvanično je krajem prošle godine osnovala podružnicu u Turskoj pa se investicija koju su priželjkivale brojne zemlje regije, činila izvjesnom. No, projekt je bio na čekanju od prošle godine, a zvanična odluka o investiranju već je ranije nekoliko puta prolongirana.

U Turskoj proizvodne pogone već imaju poznati automobilski brendovi "Fiat", "Ford", "Hyundai", "Mercedes", "Renault" i "Toyota", a ova zemlja je jedan od najvećih izvoznika u automobilskoj industriji.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...