LAJČAK I PALMER SMIRUJU NAPETOSTI: "Nismo rivali, već smo uvijek bili partneri"

SAD i EU nisu rivali, već imaju iste ciljeve za zapadni Balkan, poručili su danas zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a Matthew Palmer i specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

  • Regija

  • 02. Jul. 2020  02. Jul. 2020

  • 0

Na videokonferenciji "Balkanski dijalozi" u organizaciji "Concordije", "East West instituta" i Beogradskog fonda za političku izuzetnost, Palmer je rekao da će SAD ostati angažovane u regionu kako bi se osigurao krajnji cilj, odnosno normalizacija odnosa Beograda i Prištine.

- Imamo zajedničke ciljeve i viziju za zapadni Balkan i mi smo partneri po tom pitanju - rekao je Palmer.

On je podvukao da SAD i EU rade zajedno u regionu, ne samo po pitanju Srbije, prenose beogradski mediji.

Palmer je podsjetio i na dogovor u Mostaru, koji je omogućio građanima da izađu na demokratske izbore prvi put poslije mnogo godina, što, kako je naveo, ne bi bilo moguće bez bliske saradnje i partnerstva SAD i EU, kao i junskog dogovora u Albaniji, koji je otvorio mogućnost za reformu izbornog sistema.

Lajčak je rekao da je saglasan sa Palmerom da SAD i EU nisu rivali, već da su uvijek bili partneri i da su posljednjih godina na Balkanu postignute dobre stvari zbog saradnje EU i SAD-a.

On kaže da nije ni sretan ni nesretan zbog toga što 27. juna u Washingtonu nije održan sastanak predstavnika Beograda i Prištine, o kojem se čulo mnogo - od toga da je historijski pa do toga da će biti riječi samo o ekonomiji.

Lajčak je istaknuo da dijalog nema alternativu i da nema nijedne osobe koja smatra da je status quo dobar, ni za Beograd ni za Prištinu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...