DRAMATIČAN APEL IZ MEĐUGORJA: "Otvorite granice - prijeti nam kolaps!"

Na sastanku turističko-hotelskih radnika u Međugorju istaknuta je pogubnost odluke o zatvaranju granica BiH, jer hoteli, restorani, turističke agencije i prijevoznici ne rade od decembra 2019. godine i svima im prijeti kolaps.

  • Društvo

  • 02. Jul. 2020  02. Jul. 2020

  • 1

Povodom informacije o nastavku zabrane ulaska stranaca u Bosnu i Hercegovinu, koju je 30. juna objavio predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, u Međugorju se, na inicijativu lokalnih turističkih radnika Zorana Jerkovića i Davora Ljubića, održao sastanak sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Josipom Brkićem, načelnikom općine Marinom Radišićem i predsjednikom Općinskog vijeća Čitluk Predragom Smoljanom.

Sastanku su prisustvovali predstavnici hotelijera, turističkih agencija, autobuskih prijevoznika, ugostitelja i vlasnika suvenirnica.

Na sastanku je naglašena potreba za zajedničkim nastupom svih onih koji djeluju u ovom velikom marijanskom svetištu prema institucijama vlasti u BiH. Istaknuta je pogubnost ove odluke te da vremena za daljnje odgađanje odluke o neulasku stranaca nema. Hoteli, restorani, turističke agencije i prijevoznici ne rade od decembra 2019. godine i svima im prijeti kolaps.

Ukoliko bi se omogućio nesmetan ulazak stranaca u BiH, sezona bi mogla biti koliko-toliko spašena u periodu avgust – oktobar te bi to bila dobra najava za 2021. godinu, kada se proslavlja 40. obljetnicu Gospinih ukazanja u Međugorju.

Brkić je izvijestio prisutne da nikakva nova odluka nije donesena, već su zadržane mjere donesene u mrtu 2020. Obećao je da će se, u skladu sa svojim mogućnostima, zauzeti za pomoć svojim susjedima i prijateljima iz Međugorja. Istaknuo je važnost da zahtjev prema Vijeću ministara ide po protokolu te da bi ova odluka, u najboljem slučaju, mogla biti donesena za 10 dana.

Osim ovoga, raspravljalo se i o aktuelnim problemima s kojima se privreda suočava u Brotnju pa je načelnik Radišić, s obzirom na ozbiljnost kompletne situacije,obećao pomoći u iznalaženju rješenja za prevazilaženje krize odgađanjem naplata određenih nameta.

Sastanak se završio zaključkom da se ide sa zahtjevom za otvaranjem granica BiH za građane EU, Švicarske i NR Kine, po uvjetima koji su vrijedili prije proglašenja pandemije, odnosno da građani EU mogu ući ili s ličnom kartom ili pasošem. U zahtjevu se traži od Vijeća ministara da ulazak omoguće najkasnije do 8. jula 2020, godine kako bi se koliko-toliko moglo spremiti za doček hodočasnika, najavljenih već za avgust.

Podsjećamo, brojni turistički radnici iz Mostara, zbog odluke Vijeća ministara BiH o zatvaranju granica za državljane zemalja Evropske unije, danas su održali mirni protest na Starom mostu.

Vlastima su, kažu, željeli poslati poruku o tome da je turizam u ovom dijelu zemlje na koljenima, zatraživši da se granice otvore, kao što je slučaj u zemljama regiona.

Haris Količić zatražio je subvencioniranje plata i doprinosa na plate. Za privredna društva zatražio je stopostotne subvencije za zakupnine, električnu energiju, vodu i odvoz smeća. Radnici zahtijevaju i odgađanje PDV-a do naplata faktura.

Mnogo je, ističu, agencija izvan BiH koje su proglasile bankrot, a ranije su im platili neke fakture. Značajan broj privrednika nije u sistemu PDV-a pa se pitaju i kako ti ljudi da dočekaju april naredne godine za 2.000 KM kredita.

- Zbog toga zahtijevamo da budemo prioritet za kredite, i to uz grejs period od godinu. Također, prioritet je otvaranje granica za državljane EU - rekao je Količić.

Dževad Pašić rekao je da je situacija alarmantna te da se od turizma neće moći živjeti ukoliko se nešto drastično ne promijeni. Kaže i kako su posljednjih mjeseci rashodi veći od prihoda te da niko nema računicu za rad.

- Mora se naći način da se pomogne ljudima. Ne vidim da se išta poboljšalo. Dolaze nam domaći turisti, koji uglavnom pristižu u danima vikenda. Stranaca nema, a pitanje je i da li će ih biti i kada se granice otvore. Vlada HNK mora stati iza nas - rekao je Pašić.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija kazao je prije dva dama da BiH neće otvoriti granice za države Evropske unije dok ne otvore granice za bh. državljane. Tegeltija tvrdi da je to jedinstven stav svih članova Vijeća ministara.

(Sl.B./Agencije)

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...