NAUČNO DOKAZANO: Evo zašto je jutarnji seks bolji od dnevnog i noćnog

Prema rezultatima novog istraživanja, vođenje ljubavi u samo jutro ima cijeli niz prednosti. Osim što ćete biti zdraviji, jutarnji seks donosi i veći užitak te veće šanse za doživljavanje orgazma

  • Sex i grad

  • 05. Jul. 2020  05. Jul. 2020

  • 0

Ujutro tijelo proizvodi cijeli cijeli niz polnih hormona i navalu adrenalina, stoga je seks ujutro pravi način za početak dana. 'Oboje ste tada odmorni, a čula su vam pojačana, pa ćete tako i podražaje jače osjećati', kaže seksualna terapeutkinja Suzie Hayman, a piše The Sun.

Naučno je dokazano da seks u jutarnjim satima oslobađa hormon sreće oksitocin, što potiče parove da osjete dodatnu međusobnu povezanost. 

Muškarci ujutro imaju najvišu razinu testosterona i zato se nerijetko bude s erekcijom, pogotovo oni mlađi. Većina će ih reći da voli jutarnji seks. Kod žena situacija s jutarnjim seksom nije toliko jednostavna i ovisit će o njihovom raspoloženju, a postoje žene koje generalno vole ”jutarnju gimnastiku” i one koje nisu ”jutarnji tipovi”.

Bez obzira u koju kategoriju vi spadate dobro je da znate kako jutarnje vođenje ljubavi nije samo zabava nego da ima i pozitivno djelovanje na naše zdravlje. Evo razloga zbog kojih biste trebali naviti sat da vas probudi dvadesetak minuta ranije.

Aerobni ljubavni trening

Jutarnji seks je idealan aerobni trening kojim u sat vremena sagorijevate 300 kalorija. Kada je vani ružno vrijeme, a vi želite obaviti aerobni trening možete trčanje zamijeniti seksom. Određene ”zahtjevnije” poze pomoći će vam da oblikujete raznemišiće na tijelu.

Seks i imunitet

Seksualna aktivnost jača imunitet. Istraživanja su pokazala da seks 2 ili 3 puta sedmično jača sposobnost organizma da se odbrani, ali isto tako da seks 5 puta sedmilbo lagano slabi tu sposobnost. Iz toga zaključujemo da niti sa seksom ne treba pretjerivati.

Jutarnji seks i koncentracija? 

Jedno drugo istraživanje koje se bavilo problemom manjka fokusa i koncentracije pokazalo je da jutarnji seks ima pozitivan utjecaj na umne sposobnosti. On pomaže da donosimo bolje odluke, da brže razmišljamo i da na poslu budemo bolje fokusirani na rad.

Seks opušta i poboljšava raspoloženje

Osobe koje redovito upražnjavaju seks manje su podložne stresu. Seksualne radnje reguliraju razinu hormona što nam pomaže da na stresne situacije bolje reagiramo. Jutarnji seks zato je odličan uvod u dan u kojem očekujemo puno događanja. Nakon jutarnjeg seksa bit ćemo boljeraspoloženi i više ćemo se smijati.

Smanjivanje bola i jačanje mišića

Još neke od dobrobiti seksa su da njime možemo smanjiti bolove. Endorfin koji se izlučuje tokom seksa i nakon njega prirodan je analgetik. Tokom seksa oslobađa se i testosteron koji pomaže razvoj mišića.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...