NIJEMCI OHLADILI PUTINA: Nacrt ruske rezolucije za Siriju odbačen u UN-u...

"Nacrt rezolucije Rusije za nastavak humanitarne pomoći za ratom razorenu Siriju odbačen je u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda", izjavio je u srijedu njemački ambasador u UN-u Christoph Heusgen.

  • Svijet

  • 09. Jul. 2020  09. Jul. 2020

  • 0

Ruski prijedlog rezolucija je kontra njemačko-belgijskog nacrta rezolucije, na koji su veto u utorak stavile Rusija i Kina.

Nakon stavljanja veta na njemačko-belgijsku rezoluciju, samo su četiri države glasale za ruski nacrt rezolucije - Rusija, Kina, Vijetnam i Južna Afrika. Sedam, uključujući Njemačku, SAD, Britaniju i Francusku, glasalo je protiv. Preostale četiri zemlje suzdržale su se, prenosi DPA.

Njemačka misija UN-a rekla je da prijedlog Rusije ne ispunjava osnovne zahtjeve koje su postavili UN-ov ured za ljudska pitanja ili nevladine organizacije.

Dosadašnja rezolucija omogućila je UN-u da od 2014. godine pruži vitalnu pomoć ratom razorenoj zemlji, dostavljajući osnovne potrepštine preko graničnih prijelaza koji nisu pod nadzorom sirijske vlade, što je vitalna linija života za milione Sirijaca.

Rusija, glavni oslonac sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, nastojala je osigurati isporuku pomoći preko graničnih prijelaza koji su pod nadzorom sirijske vlade.

Nakon što je uspješno izvršila pritisak na UN da prestane slati pomoć kroz dva od četiri granična prijelaza, Rusija sada želi ograničiti svu UN-ovu pomoć na jednom prijelazu duž granice između Turske i Sirije.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda, kojim trenutno predsjedava Njemačka, do petka mora dogovoriti sporazum koji će biti nastavak dosadašnjeg.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...