VALUTA ZA SPAS USRED KRIZE: Počeo je veliki uspon zlata

Zlato će dostići nove rekorde zbog koronavirusa

  • Ekonomija

  • 09. Jul. 2020  09. Jul. 2020

  • 0

Cijene zlata su u srijedu porasle iznad nivoa od 1.800 dolara po unci, prvi put od 2011. godine, u vrijeme kada ulagači i dalje traže sigurnost usljed zabrinutosti za stanje ekonomije.

Zlato će dostići nove rekorde zbog koronavirusa, predviđa Michael Novogratz, izvršni direktor i predsjednik Galaxy Digitala, prenosi BiznisInfo.

"Situacija je savršena za nešto poput zlata. Federalne rezerve SAD i centralne banke širom svijeta nastavljaju printati novac. Zbog toga će zlato dostići nove vrhunce od 1.950 dolara ili nešto slično, a potom će nastavit će rasti. Mislim da tek započinje rast", rekao je Novogratz.

Dodao je da se nalazimo u “iracionalnoj zoni” bujanja na tržištima, ali teško je shvatiti gdje se to zaustavlja. Zaključio je da smo u “balonu” (odnoson da je vrijednost finansijskih tržišta prenapuhana).

Fokus tržišta i dalje je uglavnom prilagođen zabrinutosti zbog sve većeg broja slučajeva koronavirusa, jer je broj infekcija Covid-19 na globlanom nivou u srijedu premašio 12 miliona, a smrtno je stradalo više od pola miliona ljudi.

Globalna zdravstvena kriza potaknula je centralne banke širom svijeta da upumpaju velike količine novca u nastojanju da potaknu ekonomski oporavak. Zlato se, pak, tradicionalno koristi kao zaštita od inflacije, a cijene obično rastu kako se ekonomski uslovi pogoršavaju.

Međutim, trenuto rastu i cijene dionica i cijene zlata na globalnom nivou.

Analitičari kažu da je razlog za to poticaj centralnih banaka – a dodatna novčana masa koju to može stvoriti ostavljaja zlato u dobroj prilici da jača i kratkoročno i dugoročno.

"Predlažemo investitorima da započnu diverzifikaciju, a ono što će morati porasti mnogo više je zlato – rekao je Michael Howell", izvršni direktor Crossborder Capital za CNBC.

Howell je rekao da su potezi američkih Federalnih rezervi i kineske centralne banke, koji upumpavaju novac na tržište, “čarobna vijest” za žuti metal, predviđajući da bi cijene zlata mogle porasti za čak 50 posto u sljedećih 18 mjeseci i dostići 2.500 dolara za uncu.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...