EUROPARLAMENTARKA ŽELJANA ZOVKO: „Srebrenicu ćemo zauvijek pamtiti kao kolektivni poraz; U strahu da se ne ponovi ono što se dogodilo u Srebrenici, Hrvatska vojska je pokrenula…“

"Srebrenicu ćemo zauvijek pamtiti kao kolektivni poraz, no ono što je uslijedilo, daje nam nadu da učimo na vlastitim pogreškama i da možemo ostvariti velike stvari kada neko preuzme vodstvo", izjavila je zastupnica u Evropskom parlamentu Željana Zovko.

  • Društvo

  • 10. Jul. 2020  10. Jul. 2020

  • 0

- Danas obilježavamo 25. godišnjicu pada UN-ove sigurnosne zone Srebrenice i odajemo počast žrtvama masakra koji je uslijedio nakon toga, a u kojem je život izgubilo 8.000 osoba, uglavnom civila, koji će zauvijek ostati zapisan u kolektivnom sjećanju Evrope kao tragedija do tada neviđenih razmjera i neuspjeh politike našeg vremena – navodi u petak u saopćenju Ured zastupnice Zovko.

Pritom se ističe da “dok odajemo počast žrtvama tragedije u Srebrenici, trebamo se prisjetiti i onoga što je uslijedilo u sedmicama i mjesecima nakon toga”.

Naime, Radovan Karadžić i Ratko Mladić okrenuli su se tada drugoj meti, još jednoj sigurnosnoj zoni UN-a, u Sjevernozapadnoj Bosni i Hercegovini, Bihaću. U strahu da se ne ponovi ono što se dogodilo u Srebrenici, Hrvatska vojska je početkom augusta pokrenula operaciju "Oluja". Opsada Bihaća razbijena je u roku od nekoliko dana i Karadžićeve i Mladićeve snage poražene su za manje od sedam dana. Upravo ta preraspodjela snaga omogućila je potpisivanje mirovnog sporazuma u Daytonu u novembru 1995. godine – navodi se u saopćenju.

Zovko napominje da "ćemo Srebrenicu zauvijek pamtiti kao kolektivni poraz, no ono što je uslijedilo, daje nam nadu da učimo na vlastitim pogreškama i da možemo ostvariti velike stvari kada netko preuzme vodstvo”.

- To, naravno, nije utjeha za obitelji koje su izgubile svoje najmilije u julu 1995. godine, ali ulijeva nadu da ćemo iz naših aktivnosti i spašavanja Bihaća izvući pouku – navodi se u saopćenju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...