ZNANSTVENICI SU OSTALI U NEVJERICI: Ispod površine zemlje otkriven je izgubljeni drevni grad, iako je stariji od 2.000 godina, mnoge stvari u njemu bile su moderne…

Nedavno revolucionarno otkriće iznenadilo je sve.

  • Jeste li znali

  • 12. Jul. 2020  

  • 0

U okolici Rima, arheolozi su otkrili drevni zakopani rad. Tim sastavljen od vodećih engleskih i belgijskih stručnjaka koristio je radar za snimanje ispod površine zemlje, stvorivši sofisticirane trodimenzionalne prikaze izgubljenog grada koji su antički Rimljani nazivali Falerii Novi.

Georadar je predmete pod zemljom detektirao pomoću radio-valova. “Ovo je prvi put u da je pomoću georadara mapiran čitav grad”, kazao je profesor Martin Millett, voditelj istraživanja.

„Ova tehnologija pružila nam je slike nevjerovatno visoke rezolucije i omogućila da vidimo šta se nalazi na različitim dubinama. Na neki način, mogli bismo je nazvati prozorom u povijest, jer je otkrila nove aspekte rimske arhitekture i urbanog dizajna“.

Riječ je o gradu osnovanom 241. godine prije nove ere, nastanjenom oko 700. godine, imao je nekoliko hramova i zgrada javne uprave, kao i prostrani teatar, te javno kupatilo. Premda znatno manji od susjednog Rima, bio je planski razrađen te imao kompleksan sistem vodovoda, sličan onom modernom.

„Što se gradova iz Rimskog Carstva tiče, najvrednije spoznaje pružili su nam Pompeji, zbog specifičnih okolnosti u kojima su sačuvani. Sve ostalo čime smo raspolagali bili su samo fragmenti, od kojih je valjalo sastaviti mozaik povijesti. Ovo je prvi put da imamo priliku vlastitim očima vidjeti kako je funkcionirao drevni grad u cjelini“, kazao Millet, dodavši kako će ta tehnologija donijeti revoluciju u budućim arheološkim iskopavanjima.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...