"SRAMAN ČIN AMBASADORA BOSNE I HERCEGOVINE...": Ministrica Turković poslala je jasnu Instrukciju za postupanje diplomatsko-konzularnih predstavništava...

Direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada Emir Ramić saopćio je kako na Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici zastave na Ambasadi Bosne i Hercegovine u Ottawi nisu bile spuštene na pola koplja te je taj čin nazvao "sramnim i skandaloznim".

  • Vijesti

  • 14. Jul. 2020  14. Jul. 2020

  • 4

U saopćenju se navodi kako je ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković 9. jula ove godine poslala Instrukciju za postupanje diplomatsko-konzularnih predstavništava Bosne i Hercegovine povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici te da se u toj instrukciji, između ostalog, kaže: "Sva diplomatsko-konzularna predstavništva i misije Bosne i Hercegovine (uključujući rezidencije ambasadora - šefova diplomatsko-konzularnih misija) dužna su da na dan 11. jula 2020. godine spuste zastavu Bosne i Hercegovine na pola koplja, odnosno jarbola u vezi s članom 20. Bečke konvencije o diplomatskim odnosima".

"Veliki broj građana Bosne i Hercegovine koji žive u Kanadi, od kojih su mnogi preživjele žrtve agresije i genocida u Bosni i Hercegovini, očekivali su da Ambasade Bosne i Hercegovine u Ottawi postupi u skladu s Instrukcijom i spusti zastavu Bosne i Hercegovine na pola koplja. To bi bio ljudski čin odavanja počasti žrtvama genocida i poštovanja preživjelim žrtvama genocida u Ambasadi u Ottawi, tom malom komadu bosanskohercegovačke zemlje u dalekoj i prijateljskoj Kanadi", navodi se u saopćenju IGK-a.

"Nažalost, to se nije desilo. Predstavnici Instituta za istraživanje genocida Kanada su 11. jula više puta obišli ulicu u kojoj se nalazi Ambasada Bosne i Hercegovine i kamerom zabilježili ponižavajuči čin. Ne samo da zastava Bosne i Hercegovine nije spuštena na pola koplja, već je taj dan potpuno uklonjena. Ovaj anticivilizacijski čin ambasadora Bosne i Hercegovine u Kanadi Marka Milisava ponizio je sve građane Bosne i Hercegovine u Kanadi, posebno preživjele žrtve genocida, ponizio Bosnu i Hercegovinu i Kanadu, ponizio međunarodnu pravdu i pravo", navedeno je.

"Srebrenica i država Bosna i Hercegovina su tako izdate od ambasadora Bosne i Hercegovine u Kanadi", istaknuli su iz Instituta za istraživanje genocida u Kanadi.

"Bosanskohercegovački diplomati u Sjevernoj Americi, čast izuzecima, govore sa sve manje pijeteta prema žrtvama najvećeg zločina poslije holokausta u Evropi. Sve više pokušavaju revidirati historiju, sudske i naučne činjenice i pljuvati po zdravom razumu, istini, pravdi i pravu. Sramno je da se Ambasada Bosne i Hercegovine u Kanadi nije oglasila povodom 25. godišnjice srebreničkog genocida", navodi se u saopćenju.

Kako je navedeno, od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Bosne i Hercegovine i Kanade, Ambasada u Ottawi nikada nije obilježila 11. juli, Dan sjećanja na žrtve Srebrenice, iako je država Kanada sa dvije rezolucije proglasila ovaj datum danom sjećanja.

"Umjesto bosanskohercegovačkih diplomata koji moraju predstavljati državu Bosnu i Hercegovinu, pa samim tim i sudske, historijske i naučne činjenice o genocidu u Srebrenici, oni, plaćeni od države, predstavljaju antibosansku koaliciju, u kojoj negatori genocida i revizionisti historije imaju lidersku ulogu. Rušenjem kulture sjećanja na genocid u Srebrenici i Bosni i Hercegovini zapravo se ruši bosanskohercegovačka država", istaknuto je u saopćenju.

"Rušitelji države Bosne i Hercegovine zauzeli su ključna mjesta u diplomatiji. Negiranjem sudski utvrđenih činjenica o genocida u Srebrenici i Bosni i Hercegovini i veličanjem sudski osuđenih ratnih zločinaca, diplomati proturječe svojoj državi, koju, zapravo, ne priznaju, a navodno diplomatski predstavljaju, ali i proturječe i općim, univerzalnim principima ljudskih prava i sloboda, demokratije i međunarodno priznatih konvencija", piše u saopćenju IGK-a.

Iz IGK-a traže od predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića i ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisere Turković da pokrenu disciplinski postupak protiv ambasadora Marka Milisava.

"Ne može se više tolerisati da ambasadori rade protiv vlastite države, koja ih dobro plaća. Ako ih se ne prizove disciplini zbog ovoga, može ih ojačati, odnosno pokazati da se nedisciplina i nepoštovanje instrukcija isplati, da postaju bitniji u očima onih koji su ih poslali, ali i antibosanske koalicije, koja ih podržava u lobiranju protiv države Bosne i Hercegovine", piše u njihovom saopćenju.

loading...

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...