VOJISLAV GLIGIĆ U PANICI: "Bošnjacima smeta i Svetosavska nagrada, nema šanse da se izjednače ovlaštenja Vijeća naroda RS-a i Doma naroda..."

"Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a zloupotrebljava mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa i time namjerno provociraju i blokiraju, a sutra na sjednici Vijeća naroda na dnevnom redu je rasprava o izmjenama Zakona o srednjem obrazovanju, koji im je zasmetao, jer predviđa uvođenje Svetosavske nagrade za uspješne učenike", kazao je za “Glas Srpske” potpredsjedavajući Vijeća naroda Republike Srpske iz reda srpskog naroda Vojislav Gligić.

  • Politika

  • 14. Jul. 2020  14. Jul. 2020

  • 1

"U obrazloženju navode da je to zbog naziva nagrade. Oni ističu da se ne može tako zvati, jer je sveti Sava govorio protiv tadašnjih muhamedanaca, a kada pitate gdje je taj zapis, šta je napisao protiv, ne znaju. Ne znaju ni kada se rodio sveti Sava, ali njima je dovoljno samo da nešto blokiraju. Postoje brojne nagrade koje niko ne osporava ni u Srbiji ni u Hrvatskoj, ali to njih ne interesuje",  kazao je Gligić.

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske ponovo nije prihvatilo veto Kluba Bošnjaka na zaključke parlamenta RS-a kojima je odbačena Rezolucija o poštovanju žrtava fašističkih režima i pokreta, usvojena u Parlamentu BiH, ocjenjujući da je riječ o političkom aktu. Šta Vi kažete?

- Ustavni sud Republike Srpske je, otkako je Vijeća naroda, zauzeo stav da opšti akti, kao što su rezolucije, deklaracije, a koji ne proizvode posljedice, ne mogu biti predmeti zahtjeva za povredu nacionalnog, vitalnog interesa. To nije od juče, to je godinama tako, ali bez obzira na to što je to svima poznato, uključujući i Bošnjake, uporno to rade i dalje. To upućuje na zaključak da im nije stalo da zaštite nacionalni interes nego da, prije svega, skrenu pažnju na sebe te uspore procese. To je suština.

Koja su njihova obrazloženja na sjednicama ako, kao što kažete, i sami znaju da to neće proći?

- Ustavna procedura mora biti ispoštovana. Bez obzira na to što znaju da neće dobiti podršku u Vijeću za zaštitu nacionalnog interesa, to rade da bi odužili nešto što treba donijeti što hitnije. To je njihova filozofija. Od stotine postupaka za zaštitu vitalnog interesa, sud to nije potvrdio ni u tri odsto slučajeva. Na sceni je jasna opstrukcija akata koje usvaja Narodna skupština RS-a.

Postoje li mehanizmi da se to zaustavi?

- Ne. To je zakovano u Ustavu Srpske, a da bi se promijenio Ustav, u propisanoj proceduri, ne može se izbjeći Vijeće naroda RS-a. A kada dođe do Vijeća, jedna trećina jednog kluba može zaustaviti tu promjenu. Ne moraju dati ni obrazloženje. Tim pravilom je nanijeta velika šteta Srpskoj.

Proteklih dana se često, s bošnjačke strane, moglo čuti da bi trebalo izjednačiti ovlaštenja Vijeća naroda RS-a i Doma naroda u Parlamentu FBiH?  

- Za to nema šanse. Ta priča je van svake pameti. Vijeće naroda je, u suštini, institucija za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, odnosno ne razmatra sve akte koje usvaja Narodna skupština.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...