MOSKVA BIJESNA ZBOG REZOLUCIJE O SREBRENICI: Dodikova ljubimica Guskova primitivno izvrijeđala kongresmenku Johnsson

Ruska ultradesničarka Jelena Guskova ociienila je danas da američka kongresmenka Eddie Bernice Johnsson, koja je podnijela prijedlog nove rezolucije o Srebrenici u američkom Kongresu, nije upoznata s događajima na teritoriji bivše Jugoslavije, jer u tom slučaju ne bi, kako kaže, pisala takve gluposti.

  • Svijet

  • 16. Jul. 2020  16. Jul. 2020

  • 7

Guskova u opširnom intervjuu za Srnu kao primjer navodi da Johnsson u tekstu te rezolucije tvrdi da "su snage bosanskih Srba, potpomognute vojnim i paravojnim snagama Srbije, počele 1992. godine agresiju i etničko čišćenje u BiH".

"Zna li gospođa Eddie Bernice Johnsson da su se 1991-1992. godine Srbi pripremali za odbranu, a muslimani za rat", kaže Guskova i podsjeća na formiranje muslimanskih paravojnih jedinica "Zelene beretke" i "Patriotska liga" još 1991. godine, deset mjeseci prije rata u BiH.

Podsjetila je i da su prvo Slovenija i Hrvatska proglasile nezavisnost, a parlament tadašnje SRBiH je, bez prisustva Srba, izglasao odvajanje od SFR Jugoslavije, suprotno Ustavu, kao i da su se muslimani objedinili oko ideje "cjelovite nezavisne Bosne", dok se u džamijama vodila nacionalistička vjerska propaganda, kupovalo i dijelilo oružje.

Guskpva je ocijenila da je nova "gužva" u američkom parlamentu povezana s unutrašnjim političkim obračunima i borbom za vlast.

"Prošla je skoro četvrtina vijeka od događaja u Srebrenici, pojavilo se toliko novih činjenica i dokumenata, a u dalekoj Americi ne mogu da se smire. Čak ni generala Ratka Mladića u Haškom tribunalu nisu uspjeli da okrive za događaje u Srebrenici, nisu našli dokaze", kaže Guskova.

Prema njenim riječima, na stvaranju slike Srba kao krivaca za sve događaje na Balkanu već 30 godina rade brojne organizacije, od kojih se mnoge nalaze u SAD-u.

Ona je navela da " takozvani genocid" u Srebrenici ne negira samo srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, kako se tvrdi u tekstu prijedloga nove rezolucije, nego i mnogi eksperti, vojna lica i političari, koji dobro znaju šta se dešavalo te 1995. godine, a također i ruska nauka.

Guskova, koja je rukovodilac Centra za izučavanje savremene balkanske krize Instituta za slavistiku Ruske akademije nauka, ističe da su zaključci naučnika jednoglasni, a to je da se radi o, kako navodi, "podmetanju podataka i korištenja slučaja Srebrenice u političke svrhe".

Guskova ističe i da "podaci o broju žrtava nisu potvrđeni činjenicama, slika događaja u julu 1995. godine ostaje nejasna, podaci protivrječni, a mnoge optužbe - izmišljene".

Zastupnica u američkom Predstavničkom domu Eddie Bernice Johnson uputila je u ovaj dom Rezoluciju o osudi genocida i drugih zločina nad Bošnjacima koje su počinile srpske snage u Srebrenici u julu 1995. godine. Rezolucijom se osuđuje i negiranje genocida od strane aktuelnih političara, uključujući Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH.

EVO ŠTA PIŠE U REZOLUCIJI

Kao što je naš portal ranije pisao, zastupnica u američkom Predstavničkom domu Eddie Bernice Johnson uputila je u ovaj dom Rezoluciju o osudi genocida i drugih zločina nad Bošnjacima koje su počinile srpske snage u Srebrenici u julu 1995. godine. Rezolucijom se osuđuje i negiranje genocida od strane aktuelnih političara, uključujući Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH.

Rezoluciju koja je 13. jula upućena na Komitet za oružane snage podržali su i njene stranačke kolege, zastupnici iz reda demokrata, Eliot Engel i James McGovern.

U Rezoluciji se navodi da su, počevši u aprilu 1992. godine, agresiju i etničko čišćenje počinile snage bosanskih Srba podržane od strane vojnih i paravojnih snaga iz Srbije. Preuzimanje kontrole nad okolnom teritorijom rezultiralo je masovnim prilivom Bošnjaka koji su tražili zaštitu u Srebrenici i okolini, koju je Vijeće sigurnosti UN-a proglasilo “zaštićenom zonom” Rezolucijom 819 u aprilu 1993.

Navodi se i da je početkom 1995. pojačana blokada enklave, te da su snage bosanskih Srba uz podršku vojnih i paravojnih snaga iz Srbije oduzele kompletnom stanovništvu humanitarnu pomoć i onemogućile vanjsku komunikaciju i učinkovito smanjile mogućnost holandskog bataljona da odgovore na pogoršanu situaciju.

“Snage bosanskih Srba deportovale su žene, djecu i starije osobe autobusima, ali su više od 8.000 muškaraca i dječaka, uglavnom bošnjačkih, zadržali na zbirnim mjestima pod njihovom kontrolom, a zatim su pogubili zarobljenike i zakopali ih u masovne grobnice”.

Snage bosanskih Srba, u nadi da će prikriti dokaze o masakru u Srebrenici, nakon toga su premjestile tijela iz primarnih masovnih grobnica na mnoga sekundarna i tercijarna nalazišta razbacana po sjeveroistočnoj Bosni i Hercegovini, a pod njihovim nadzorom, također piše u tekstu Rezolucije.

Dodaju i kako su Slobodan Milošević i jugoslovenska vlada direktno podržali etničko čiščenje, što je dovelo do raseljavanja više od 2 miliona osoba i preko sto hiljada ubijenih, desetine hiljada silovanih, mučenih i zlostavljanih, uključujući koncentracione logore na području Prijedora.

Rezolucija podsjeća i da je Radovan Karadžić osuđen za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, te da su i on i Ratko Mladić osuđeni na doživotnu kaznu zatvora pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju u Hagu te da su i haški tribunal kao i Međunarodni sud pravde presudili da se u Srebrenici dogodio genocid.

“Neki istaknuti zvaničnici Srbije i zvaničnici bosanskih Srba, uključujući aktuelnog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, genocid u Srebrenici lažno označavaju 'izmišljenim mitom i najvećom obmanom 20 stoljeća', negiraju da je masakr u Srebrenici bio genocid ili na drugi način pokušavaju trivijalizirati opseg i značaj genocida“, navodi se.

Navodi se i kako ti zvaničnici tvrdili da postoji međunarodna “antisrpska zavjera”.

Mnogi u Republici Srpskoj, institucije, opštine, odaju počast i veličaju ratne zločince u pokušaju da ponovo napišu historiju, te da školski programi uče đake lažnim narativima o Srebrenici ili je izostavljaju.

“Neke nevladine organizacije u Srbiji posvećene ljudskim pravima i pravdi bile su od velike pomoći u dokumentovanju zločina koji su se dogodili tokom sukoba u Bosni i Hercegovini, kao i njihovih počinilaca, i neumorno su radili na poticanju srpskih zvaničnika i javnosti da priznaju zločine koje su počinile srpske snage tokom tog sukoba i podržale potragu za pravdom za ove zločine”.

U zaključku, Rezolucijom osuđuje se genocid koji su počinile srpske snage u BiH, osuđuju se izjave, djela i politike koji dovode u pitanje genocid.

“Potiče se Vijeće za implementaciju mira (PIC) da da puna ovlaštenja Uredu visokog predstavnika Bosne i Hercegovine te potiče visokog predstavnika da koristi pune ovlasti kako bi osigurao da se Opći okvirni sporazum za mir u potpunosti provede i da pozove na okončanje historijskog revizionizma, što se posebno odnosi na genocid u Srebrenici”.

Zatim, ohrabruju se Sjedinjene Države da održe politiku koja podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH, te pozivaju svi politički lideri da prestanu koristiti retoriku podjela kako bi postigli kratkotrajne ciljeve.

“Apelujemo na sve političke lidere da pokažu hrabrost zalažući se za toleranciju, empatiju i međusobno poštovanje u svrhu njegovanja trajnog pomirenja, mira i prosperiteta za građane Bosne i Hercegovine”, navodi se u zaključcima dodajući kako ostaje zabrinutost da etničke tenzije koje izazivaju politički lideri mogu odvratiti od oporavka i pomirenja u Bosni i Hercegovini, pa čak i potaknuti novo nasilje s potencijalno smrtonosnim posljedicama.

loading...

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...