OPASNO SE ZAKUHALO: Čovićev HDZ na Domu naroda ruši budžet državnih institucija, Dušanka Majkić u strahu...

Nakon što je budžet institucija BiH za 2020. godinu usvojen u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, mora proći i Dom naroda, a imajući u vidu da su poslanici HDZ-a glasali protiv, ostaje veliko pitanje kako će se ponašati četiri delegata iz te stranke koji mogu blokirati donošenje ovog dokumenta.

  • Politika

  • 17. Jul. 2020  17. Jul. 2020

  • 4

Prijedlog budžeta od 1,8 milijardi maraka, u kojem je sadržan novac za saniranje ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa i za održavanje lokalnih izbora u novembru, usvojen je u srijedu u Predstavničkom domu, u drugom čitanju i prema skraćenoj proceduri. Za prijedlog, koji je stigao iz Predsjedništva BiH, nisu glasali poslanici HDZ-a BiH i SDP-a, dok su u SDS-u i PDP-u bili suzdržani.

Iz HDZ-a su još nakon prvog pokušaja usvajanja budžeta, kada je on oboren, istaknuli da je njihov prijedlog da budžet bude razmatran po redovnom postupku, jer je, kako su isticali, Predsjedništvo prekršilo Zakon o finansiranju, jer nisu smjeli dirati i intervenisati na onome što nije njihova nadležnost kao predlagača. Isticali su i da je na sastanku lidera, koji je održan u Istočnom Sarajevu, dogovoreno da se ide u redovnu proceduru, ali je, ipak, prihvaćen skraćeni postupak u proceduri.

Zamjenik šefa Kluba HDZ-a BiH u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Predrag Kožul istaknuo je danas za “Glas Srpske” da su svoj stav obrazložili još kod prvog čitanja budžeta i da su principijelno bili protiv, jer nije poštovan dogovor iz Istočnog Sarajeva prilikom donošenja budžeta.

- Dogovor se tiče nezakonite intervencije u budžetu u Predsjedništvu. Na odluke Predsjedništva gledamo s rezervom i kada su u skladu sa zakonom, a kamoli kada krše zakon o budžetu. Do kraja smo ostali pri tom stavu i ovo je prvi put u proteklih dosta godina da nismo glasali za taj akt - rekao je Kožul.

O tome kako će se prema prijedlogu odnositi hrvatski delegati u Domu naroda, koji su većinski iz HDZ-a, nije htio da govori.

- Ne bih htio da govorim u ime kolega iz Doma i kako će se oni ponašati - istaknuo je i dodao da ne mogu biti prihvaćene eventualne pritužbe na račun HDZ-a BiH da su ovim potezom i protiv izbora.

Sjednica Doma naroda zakazana je za 21. juli, a tog akta nije bilo ni na za ponedjeljak zakazanoj sjednici Komisije za finansije i budžet Doma naroda.

Predsjedavajuća Komisije Dušanka Majkić ističe za “Glas Srpske” da bi bilo najpametnije podržati prijedlog budžeta zbog situacije u kojoj se nalazi BiH, vremena koje je prošlo, ali i predstojećih lokalnih izbora.

- Ne bi bilo pametno vršiti neke promjene i svaki eventualni amandman podrazumijeva usaglašavanje, a to znači i dodatno vrijeme, a vidimo da nam ta usaglašavanja i ne budu od ruke. Dobro bi bilo da imamo budžet, ali svako ima pravo na amandman. Još ne znam po kojoj proceduri će nam doći budžet i kako ćemo ga razmatrati. Ako Predstavnički dom predloži da to ide po hitnoj proceduri, zna se šta je to, a ako bude išlo prema skraćenoj, usvaja se istog dana u oba čitanja - rekla je Majkić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...