KO JE SPREMAN RIZIKOVATI: Njemačka traži 4.000 dobrovoljaca za korona-eksperiment

Eksperiment organizuje tim istraživača s univerzitetske klinike u Haleu na istoku Njemačke.

  • Svijet

  • 18. Jul. 2020  18. Jul. 2020

  • 1

Njemački naučnici traže 4.000 dobrovoljaca koji će prisustvovati eksperimentalnom koncertu 22. avgusta u Leipzigu kako bi se utvrdilo koliki je rizik od prenošenja koronavirusa na manifestacijama koje okupljaju veliki broj ljudi, piše DW.

Eksperiment organizuje tim istraživača s univerzitetske klinike u Haleu na istoku Njemačke. Svi učesnici eksperimenta, starosti između 18 i 50 godine, morat će da imaju negativan rezultat testa na koronavirus. Koncert će se održati  22. avgusta u Leipzigu, a na njemu će nastupati popularni pop pjevač Tim Benko kako bi se “ponašanje publike što više približilo stvarnosti”, navode organizatori.

Dobrovoljci će na koncertu morati da nose FFP2 filter maske, a u eksperimentu će biti korišteno i fluorescentno dezinfekcijsko sredstvo.

Ovo sredstvo, osim u zaštine svrhe, bit će upotrijebljeno kako bi se pratilo koje površine publika najčešće dodiruje. Pored toga, učesnici ekspertimenta će dobiti i uređaj koji će naučnicima omogućiti da prate njihovo kretanje i udaljenost od ostalih dobrovoljaca.

Naučnici smatraju da će najveći izazov biti procjena podataka, a u planu je testiranje tri moguća scenarija.

Prvi scenarij podrazumijeva ulazak publike na dva ulaza, bez distanciranja i drugih mjera zaštite od koronavirusa.

Drugi scenarij predviđa sporiji ulazak publike na više ulaza, sa strožijim zaštitnim i higijenskim mjerama.

Treći scenarij uključuje sjedenje dobrovoljaca na tribinama na međusobnoj udaljenosti od 1,5 metara, a u ovom dijelu ekspertimenta trebalo bi da učestvuje 2.000 ljudi.

Eksperiment ima za cilj da utvrdi pod kojim bi uslovima bilo moguće ponovo održavanje manifestacija s velikim brojem ljudi, koje bi u Njemačkoj ponovo trebalo da budu dozvoljene od 30. septembra.

Osim toga, cilj eksperimenta je i da utvrdi s koliko drugih ljudi jedan posjetilac ima kontakt kada prisustvuje ovakvom događaju, prenosi Bhdijaspora.net.

Istraživači se nadaju da bi rezultati mogli da pomognu formulisanje matematičkog modela koji bi bio upotrijebljen radi sprečavanja širenja virusa na velikim manifestacijama.

Očekuje se da će prvi rezultati studije biti gotovi krajem septembra, četiri do šest mjeseci od provođenja eksperimenta.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...