HAŠKI OSUĐENIK SE UTOPIO U JABLANIČKOM JEZERU: Kao prvooptuženi u predmetu "Čelebići", osuđen je na devet godina zatvora

Prema riječima dežurne tužiteljice, vanjskim pregledom je nesumnjivo utvrđeno da smrt nije nastupila djelovanjem druge osobe.

  • Vijesti

  • 19. Jul. 2020  20. Jul. 2020

  • 9

U Jablaničkom jezeru jučer je pronađen mrtav Pavo Mucić (75) iz Konjica čiji je nestanak prijavljen u petak. Kako je potvrdila dežurna tužiteljica Tužilaštva HNK riječ je o haškom osuđeniku Zdravku Muciću Pavi.

Tijelo je pronađeno subotu oko 15 sati u Jablaničkom jezeru u naselju Cerići kod Konjica. Mucić koji se već odavno nalazio na slobodi bio je strastveni ribar i ronilac.

Pretpostavlja se da se Mucić utopio,ali je naređena obdukcija kako bi se utvrdio tačan uzrok smrti.

alt

Prema riječima dežurne tužiteljice, vanjskim pregledom je nesumnjivo utvrđeno da smrt nije nastupila djelovanjem druge osobe.

Zdravko Mucić oslobođen je 2003. godine iz pritvora Haškog suda nakon odluke o njegovu prijevremenom puštanju na slobodu nakon što je odslužio dvije trećine kazne.

Mucić je osuđen na devet godina zatvora zbog zločina nad srpskim zatočenicima logora Čelebići u srednjoj Bosni 1993./94 godine. Zbog dužine postupka u predmetu Čelebići, kaznu je izdržao u pritvoru u Tribunalu.

Kao prvopotuženi u predmetu Čelebići osuđen je 16. novembar 1998. na sedam godina zatvora, a u drugom stepenu mu je novo raspravno vijeće 9. oktobar 2001. povećalo kaznu na devet godina.

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...