NAJMLAĐA ŽRTVA IMALA JE SAMO 19 GODINA: Dan sjećanja i dženaza za ubijene Prijedorčane u Kozarcu...

Dženaza-namaz za šest ubijenih građana Prijedora i Kozarca klanjat će se u ponedjeljak na platou Memorijalnog centra Kamičani u Kozarcu, saopćio je Organizacioni odbor za obilježavanje 20. jula, dana progona, masovnih ubistava i najgorih oblika ratnih zločina nad civilnim stanovništvom Prijedora.

  • Hronika

  • 20. Jul. 2020  20. Jul. 2020

  • 0

Vjerski program povodom dženaze počet će u 12 sati, a dženaza-namaz klanjat će se nakon podne-namaza na istom mjestu, prenosi Fena.

Predsjednik Organizacionog odbora, muftija bihaćki, hafiz Mehmed ef. Kudić istaknuo je značaj da se kroz cijelu godinu govori o ratnim zločinima počinjenim u Prijedoru.

"Islamska zajednica će raditi na afirmaciji kulture sjećanja i stalno podsticati da se pravda mora zadovoljiti te kroz razne projekte i programske sadržaje tražiti istinu i pravdu te afirmirati pomirenje, suživot i toleranciju među svim narodima u Bosni i Hercegovini", kazao je muftija Kudić.

Dodao je da Islamska zajednica daje podršku Institutu za traženje nestalih i poziva sve nadležne institucije i pojedince da udruže snage kako bi se svi nestali pronašli i dostojanstveno ukopali.

Šef Područnog ureda Instituta za traženje nestalih za Bosansku krajinu Mujo Begić naglasio je da se još traga za velikim brojem ubijenih ljudi.

Ostaci pronađeni na 499 lokacija

"Ubijene Bošnjake bacali su u pojedinačne, zajedničke i masovne grobnice. Do sada su posmrtni ostaci ubijenih Prijedorčana pronađeni na 499 lokacija, u 73 masovne grobnice, primarne i sekundarne, na području 10 općina i tri države", istaknuo je on.

Naglasio je da će ove godine biti ukopano šest žrtava, njih pet je pronađeno u masovnoj grobnici Korićanske stijene, a šesta žrtva je pronađena na lokalitetu Jablanica - Prosara, području koje pripada općini Bosanska Gradiška.

"Ove godine smo planirali dženazu klanjati i ukopati više od 30 žrtava, ali zbog pandemije i nemogućnosti dolaska velikog broja porodica iz inozemstva, njih će ove godine biti šest. Najmlađa žrtva koja će biti ukopana, imala je 19 godina kada je ubijena", objasnio je Begić.

Podne i dženaza-namaz predvodit će reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović, u prisustvu muftija, glavnih imama i imama.

U Kamičanima će biti otvorena izložba fotografija satova pronađenih tokom ekshumacije žrtava iz masovnih grobnica, a pod nazivom Kad je vrijeme stalo autora Muje Begića.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...