UZBUĐENJE U CIJELOM SVIJETU: Vakcina za koronavirus razvijena na Oxfordu pokazala se sigurnom i pomaže u proizvodnji antitijela

Vakcina protiv koronavirusa koju je razvio Univerzitet u Oxfordu, pokazala se sigurnom, javlja BBC. 

  • Vijesti

  • 20. Jul. 2020  20. Jul. 2020

  • 0

Ispitivanja u kojima je učestvovalo 1.077 osoba, pokazala su da im je vakcina pomogla u proizvodnji antitijela, a bijele krvne ćelije bile su u mogućnosti boriti se protiv koronavirusa. 

Otkrića su vrlo obećavajuća, ali je još prerano govoriti o tome je li vakcina dovoljna za zaštitu te su dodatna istraživanja i dalje potrebna. 

Velika Britanija već je naručila 100 miliona doza vakcine. 

Kako djeluje vakcina? 

Vakcina nazvana ChAdOx1 nCoV-19 razvija se neviđenom brzinom. 

Napravljena je od virusa koji uzrokuje prehladu kod čimpanzi. 

Naučnici su u tome uspjeli tako što su prebacivali genetske upute za protein koji je u koronavirusu ključni alat za napad na zdrave stanice. Naime, vakcina nalikuje koronavirusu i imunološki sistem se može "naučiti" kako ga napadati. 

Je li sigurno?

Vakcina je sigurna, ali postoje i nuspojave. 

Nije bilo opasnih nuspojava, ali je 70 posto ljudi razvilo vrućicu ili glavobolju. Naučnici kažu kako se nuspojave mogu riješiti paracetamolom. 

"Ima još puno posla prije nego što potvrdimo da će naša vakcina pomoći u borbi s pandemijom, ali ovi rezultati su obećavajući", rekla je Sarah Gilbert sa Univerziteta u Oxfordu.

U toku testiranja sedamnaest mogućih vakcina

Svjetska zdravstvena organizacija je početkom mjeseca objavila da je u toku testiranje sedamnaest mogućih vakcina protiv koronavirusa na ljudima.

U potrazi za vakcinom protiv koronavirusa trenutno se analizira više od 150 aktivnih tvari.

"Imamo široki raspon uz četiri različite vrste vakcina", kazala je Ana Maria Henao Restrepo, odgovorna za istraživanja i razvoj u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Indijska farmaceutska tvrtka Zydus također je danas potvrdila kako su njeni stručnjaci počeli na ljudima klinički testirati moguće vakcine za covid-19. Prve doze DNA vakcine na bazi plazme pod nazivom ZyCoV-D primijenjene su danas radi testiranja na ljudima, objavila je tvrtka u priopćenju.

Obično treba 10 do 15 godina za razvoj vakcine, no globalno širenje virusa potaknulo je bezbrojne naučnice i farmaceutske tvrtke na napore bez presedana u potrazi za vakcinom.

Vakcina u širokoj primjeni sigurno neće biti još mjesecima, no prema onome što smo do sada mogli vidjeti, napravljeni su važni koraci u smjeru vakcine protiv koronavirusa. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...