DRAMA U SRBIJI: Smjenu Kriznog štaba sada traži više od 1.000 medicinara

Ova neformalna grupa u otvorenom pismu upućenom Vladi Srbije i ostalim nadležnim institucijama je navela da se Srbija našla u javno-zdravstvenoj katastrofi.

  • Regija

  • 22. Jul. 2020  

  • 0

Spisak ljekara koji su svojim potpisom podržali kolege okupljene u neformalnoj grupi "Ujedinjeni protiv kovida", a koja se oštro ogradila od republičkog Kriznog štaba za borbu protiv Covida-19 i zatražila njegovu smjenu je sve veći, pa je u ovom trenutku glas diglo 1.005 medicinskih radnika.

Ova neformalna grupa u otvorenom pismu upućenom Vladi Srbije i ostalim nadležnim institucijama je navela da se Srbija našla u javno-zdravstvenoj katastrofi.

Na početku pismo je potpisalo oko 350 ljekara, da bi za manje od dva dana lista dobila 1.005 novih potpisa.

Ljekari koji su svojim potpisima stali iza otvorenog pisma zahtjevaju i da se formira novi Krizni štab, da se istraže navodi o zataškavanju podataka, kao i da se “stane na put zastrašivanju i politizaciji koji narušavaju lično dostojanstvo zdravstvenih radnika”.

Na  jučerašnjoj konferenciji za medije, na pitanje novinara o zahtjevima ovih ljekara dr Darija Kisić Tepavčević rekla je da “svako ima pravo na svoje mišljenje” i da “u Srbiji ima 33.000 ljekara”.

“Kolege koje su dale potpis na određenu izjavu pretpostavljam da se razumiju i imaju kompetencije kada su u pitanju zarazne bolesti, mada među njima nema ni imunologa, epidemiologa, virusologa”,  rekla je jučer Kisić, dodajući da “nisu čuli nikakve konkretne predloge”.

A nakon te izjave Darije Kisić Tepavčević broj potpisa je značajno porastao, samo sinoć se pojavilo 150 novih potpisa, javlja Nova.rs.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar danas je otišao korak dalje pa je rekao da će građani vidjeti da je incijativa “Ujedinjeni protiv kovida” politički motivisana, da se tu ne radi o struci, nego o politici, navodeći da su potpisnici ljudi iz stranaka, neki i koji rade u inostranstvu.

Lončar je rekao da mu se, kako kaže, dosta njih javilo, koji su potpisali pismo, ali da su potpisali pismo jer im je kao povod za pismo “data pomoć ljudima koji rade u covid bolnicama”. Nigde, to ima napismeno, nije bio zahtjev za smjenu Kriznog štaba.

Na pitanje da li smatra da je inicijativa “Ujedinjeni protiv Covida” politički motivisana zato što su na tom spisku medicinskih radnika imena jednog bivšeg ministra i predstavnika sindikata i da li pravi razdor svojom prethodno datom izjavom da na tom spisku nema virusologa i epidemiloga, kazao da su u Kriznom štabu Srbije najbolji epidemolozi, a da je nekima, koji su se isticali u komentarima, takođe ponuđeno da budu dio tog štaba, ali da su odbili.

“Ako mislite da je Oliver Dulić rješenje i da je rješenje u onima koji ni u svom zlatnom periodu nisu se bavili medicinom i zdrastvom… Ja poštujem svakog ljekara, ako mislite da je rješenje Panić koji je bio vođa političkog pokreta, ako su rješenje oni koji su jučer bili nosioci liste pojedinih partija, ja nemam ništa protiv toga”, kazao je Lončar i naglasio da nije vrijeme za politiku.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...